2017. június 24.
Iván napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

Szicíliai specialitás, mondhatnánk, a „legmediterránabb” ételek egyike,
amelyben minden megvan, amivel a délszaki konyhák az ínyenceket kényeztetik,
pedig nem kíván sem drága hozzávalókat, sem különleges tudást, mindössze
egy kis türelmet. 


Fotó: Hemző Károly

Tésztával töltött
padlizsán

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy padlizsán (500 g)
  • só, bors
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10-15 bazsalikomlevél
  • 2-3 szál friss vagy 1/4 kk. szárított oregánó
  • 1-2 szál petrezselyem
  • 500 g érett paradicsom
  • 2 ek.+1 kk. (classico) olívaolaj
  • 1 kk. kristálycukor
  • 200 g gyűszű- vagy egyéb apró tészta
  • 40 g pizza-mozzarella sajt
  • 4-8 koktélparadicsom

1. A padlizsánokat megmossuk, hámozatlanul, hosszában kettévágjuk, késheggyel bekockázzuk, fél órára erősen besózzuk, aztán leöblítjük, kinyomkodjuk belőlük a vizet. Vágott felükkel lefelé tepsibe fektetjük, és 200 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük.

2. A hagymát és a zöldfűszereket finomra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk. 2 ek. olívaolajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, az áttört fokhagymát, a cukrot és az oregánót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mérsékelt tűzön, félig lefedve 20 percig sűrítjük. Evőkanállal kivájjuk a megsült padlizsánok közepét, villával darabosra törjük, majd a bazsalikommal együtt a paradicsomhoz adjuk, utánasózzuk, borsozzuk, összeforraljuk.

3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, azonnal a paradicsommártásba forgatjuk. 1 kk. olívaolajjal kikent sütőedénybe sorakoztatjuk a padlizsáncsónakokat, megtöltjük a tésztával, tetejükre reszeljük a sajtot, és 15 percre visszatesszük a sütőbe. Petrezselyemmel, paradicsommal díszítve mihamarabb tálaljuk.

Tippek:

– Ha kimarad a tésztából, külön tálban, forrón kínáljuk, de eleve készíthetünk belőle többet, és frissen reszelt parmezán sajt kíséretében „köretként” tálaljuk.
– Friss paradicsom helyett használhatunk 1 doboz felaprózott konzervparadicsomot is (400 g).

Italajánlat:

Félszáraz, könnyű vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

325 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-gombás
rakott krumpli

Spenótos
rakott krumpli

Paradicsomos
rakott cukkini

Babos zöldségragu
polentával

Marinált zöldségek

Almás-besameles
káposztatorta

Zöldbabcsokor
paprikával

Francia
zöldséges lecsó

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Padlizsán
pizzasütő módra

Spenótos-
tojásos rétes

Padlizsán
tükörtojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: