2017. május 24.
Eszter napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

Szicíliai specialitás, mondhatnánk, a „legmediterránabb” ételek egyike,
amelyben minden megvan, amivel a délszaki konyhák az ínyenceket kényeztetik,
pedig nem kíván sem drága hozzávalókat, sem különleges tudást, mindössze
egy kis türelmet. 


Fotó: Hemző Károly

Tésztával töltött
padlizsán

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy padlizsán (500 g)
  • só, bors
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10-15 bazsalikomlevél
  • 2-3 szál friss vagy 1/4 kk. szárított oregánó
  • 1-2 szál petrezselyem
  • 500 g érett paradicsom
  • 2 ek.+1 kk. (classico) olívaolaj
  • 1 kk. kristálycukor
  • 200 g gyűszű- vagy egyéb apró tészta
  • 40 g pizza-mozzarella sajt
  • 4-8 koktélparadicsom

1. A padlizsánokat megmossuk, hámozatlanul, hosszában kettévágjuk, késheggyel bekockázzuk, fél órára erősen besózzuk, aztán leöblítjük, kinyomkodjuk belőlük a vizet. Vágott felükkel lefelé tepsibe fektetjük, és 200 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük.

2. A hagymát és a zöldfűszereket finomra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk. 2 ek. olívaolajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, az áttört fokhagymát, a cukrot és az oregánót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mérsékelt tűzön, félig lefedve 20 percig sűrítjük. Evőkanállal kivájjuk a megsült padlizsánok közepét, villával darabosra törjük, majd a bazsalikommal együtt a paradicsomhoz adjuk, utánasózzuk, borsozzuk, összeforraljuk.

3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, azonnal a paradicsommártásba forgatjuk. 1 kk. olívaolajjal kikent sütőedénybe sorakoztatjuk a padlizsáncsónakokat, megtöltjük a tésztával, tetejükre reszeljük a sajtot, és 15 percre visszatesszük a sütőbe. Petrezselyemmel, paradicsommal díszítve mihamarabb tálaljuk.

Tippek:

– Ha kimarad a tésztából, külön tálban, forrón kínáljuk, de eleve készíthetünk belőle többet, és frissen reszelt parmezán sajt kíséretében „köretként” tálaljuk.
– Friss paradicsom helyett használhatunk 1 doboz felaprózott konzervparadicsomot is (400 g).

Italajánlat:

Félszáraz, könnyű vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

325 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
rakott krumpli

Zöldbabcsokor
paprikával

Padlizsán
pizzasütő módra

Padlizsán
tükörtojással

Padlizsántallérok

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Illatos hússal
töltött cukkini

Francia
zöldséges lecsó

Marinált zöldségek

Krumplipüré-
sütőtök köret

Babos zöldségragu
polentával

Spenótos
palacsintatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: