2017. december 11.
Árpád napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

A hamvas málnaszemek – kivált, ha tálcára sorakoztatva, majd lazán dobozba zárva magunk tesszük el a mélyhűtőbe – „rezzenés nélkül” bírják a fagyasztót, és a felengedés során sem mennek tönkre, így nyáron-télen egyaránt pompás torták, desszertek készíthetők belőle.

Fotó: Hemző Károly

Csokoládés málnatorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 1 készen vásárolt, 26 cm átmérőjű kakaós tortalap
  • A krémhez:
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 650 g málna
  • 150 g porcukor
  • 1 citrom leve
  • 1/2 dl triple sec likőr
  • 5 dl tejszín
  • 2 ek. málnalekvár
  • A díszítéshez:
  • 2 tasak (20 g) vanillincukor
  • 2 tasak (20 g) habfixáló
  • 3 dl tejszín
  • 1 ek. csokoládéforgács
  • néhány szál citromfűlevél
A
B
C
D
E
F

1. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma oldalát és alját kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papírcsík 3-4 cm-rel magasabb legyen az oldalánál. A tortát 3 azonos vastagságú lapra vágjuk (A), egyet a forma aljára fektetünk.

2. A zselatinlapokat beáztatjuk bő hideg vízbe. 17 szép málnaszemet félreteszünk a díszítéshez, további 15-20 szemet a krém „darabosításához”, a többit botmixerrel éppen csak összeturmixoljuk. Szűrőbe öntve áttörjük (B), hozzákeverjük a porcukrot, a citrom kinyomott és átszűrt levét (C), végül a likőrt.

3. A zselatinlapokat kinyomkodjuk, hozzáadunk 1 kis merőkanál málnapépet, mérsékelt tűzön éppen csak addig melegítjük, amíg a zselatin teljesen fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, és erőteljes mozdulatokkal egyenként hozzákeverünk 2 merőkanál málnapépet, azután a maradékot.

4. 5 dl tejszínt kemény habbá verünk. Több részletben, lazán-egyenletesen beledolgozzuk a málnapépet (D), azután a krémhez félretett málnaszemeket (tetszetősebb, ha darabos gyümölcs is van benne!), és felét a tortalap tetejére szedjük (E). Ráfektetjük a második lapot, elsimítjuk rajta a maradék krémet, végül befedjük a harmadik lappal (kissé rá is nyomkodjuk), és vékonyan megkenjük a felforrósított málnalekvárral. Alufóliával lazán betakarjuk, majd 6-12 órára a hűtőszekrénybe tesszük (legjobb, ha a fogyasztás előtti napon készítjük el).

5. A díszítéshez tálalás előtt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 3 dl tejszínt. 3 púpos evőkanálnyit csillagcsőrős habzsákba szedünk, a többivel egyenletesen bevonjuk a torta tetejét és oldalát (F). Kijelöljük a szeletek helyét, majd minden szeletre és a torta közepére 1-1 dundi habrózsát és 1-1 szem málnát nyomunk. A torta „csupasz” tetejét meghintjük csokoládéforgáccsal és citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk.

Tippek:

– Ha a tejszínhabot eleve kisebb, megközelítőleg azonos adagokban- halmokban visszük fel a torta oldalára, könnyebben és egyenletesebben tudjuk bevonni.
– A kész torta kitűnően tűri a mélyhűtést. Szebb azonban, ha a tejszínhabbal és a málnaszemekkel csak közvetelenül fogyasztás előtt díszítjük meg.
– A torta tetejét meghinthetjük pirított mandulalapocskákkal vagy darabosra vágott pisztáciával is.

Italajánlat:

Édeskés desszertbor, pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+20 perc
+6-12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

287 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szívküldi
epertorta

Svájci
sárgarépatorta

Fekete-erdői
meggytorta

Húsvéti mogyorós
ananásztorta

Epres
Pavlova-torta

Habcsókos parfétorta

Pezsgőhabos
csíkos torta

Gyümölcsös
joghurttorta

Narancsos
Pavlova-torta

Meggyes
Pavlova-torta

Datolyatorta –
liszt nélkül!

Anyák napi
epres szívtorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: