2017. július 22.
Magdolna napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Zöldséges rétes

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 500 g leveles tészta (mélyhűtött)
  • 1 karcsú póréhagyma (200 g)
  • 300 g sárgarépa
  • 200 g cukkini
  • 1/2 piros húsú paprika
  • 150 g brokkoli
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1 tojás + 2 tojássárgája
  • 100 g füstölt gomolya (juh-) sajt vagy görög feta sajt
  • 100 g főtt, füstölt sonka egyben
  • 1 ek. szezámmag

1. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (1 óra). A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A pórét, a sárgarépát és a cukkini karikákra, a paprikát csíkokra vágjuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a pórét, élénk tűzön 1 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a sárgarépát és a cukkinit, 2 perc múlva a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, a fűszerkeverékkel ízesítjük, folyamatosan keverve 2-3 percig pirítjuk, aztán hagyjuk kihűlni, és beledolgozunk 1 tojást.

3. A brokkolit apró rózsákra bontjuk, enyhén sós, vízben 3 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük, és konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. A sajtot szálasra reszeljük, a sonkát apróra felkockázzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

4. Liszttel meghintett konyharuhán kb. 35x45 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát. Megkenjük tojássárgájával, majd a széleken 3-4 cm-t szabadon hagyva, a tésztalap egyik hosszanti felére simítjuk a zöldségkeveréket, megszórjuk a brokkolival, a sonkával és a sajttal. 3 cm szélesen felhajtjuk a töltelékre a tészta két rövidebb, majd a töltelék felőli szegélyét, aztán a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük.

5. Sütőpapírral bélelt tepsibe gurítjuk-emeljük a rétest, megkenjük a maradék tojássárgájával, villával megszurkáljuk, beszórjuk szezámmaggal, és aranysárgára sütjük (40-45 perc). Hagyjuk langyosra hűlni, aztán szemrevaló vágódeszkára emeljük, és cikcakk-vonalban haladva 5-7 cm alapoldalú háromszögekre vágjuk. Zöldfűszerbóbitákkal vidámítva kínáljuk. Remek vendégváró, de langyosan előétel is lehet.

Tippek:

Felaprózott újhagymával, zöldfűszerekkel, olívaolajjal ízesített joghurtot vagy tartármártást kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 1 óra felengedési idő

Energiatartalom:

378 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Spenótos-
tojásos rétes

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Sonkás és
sajtos roló

Sajtos-paprikás
muffin

Fasírtmuffin

Krémsajtos-
olívás papucs

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Tatárbifsztek

Gombás pirítós,
avagy bruschetta

Káposztás táska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: