2019. március 18.
Sándor napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackos-
bogyós vaníliakrém

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 1 tasak/6 lap zselatin (10 g)
  • 1 vaníliarúd
  • 5+1 dl tej
  • 2-3 kisujjnyi (bio)citromhéj
  • 4 tojássárgája
  • 80+40 g kristálycukor
  • 1 kk. vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő
  • 2 dl tejszín
  • 200 g sárgabarack
  • 1/2 citrom leve
  • 4 ek. barackpálinka
  • 150 g málna és ribizli vegyesen
  • 4 citromfű- vagy mentabóbita

1. Beáztatjuk a zselatint 1/2 dl (a lapokat 5-6 dl) hideg vízbe A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a vaníliapépet, tokjával együtt 5 dl tejhez adjuk, beledobjuk a citromhéjat, felforraljuk. A tojássárgákat habosra keverjük 80 g cukorral, hozzáadjuk a pudingport/étkezési keményítőt, 1 dl hideg tejet, simára eldolgozzuk. Hozzászűrjük a forró tejet, és gőz fölött (vagy a tejeslábasba visszaöntve), folyamatosan keverve besűrítjük.

2. Lehúzzuk a krémet a tűzről, azonnal beleolvasztjuk a zselatint (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk), jéghideg vízfürdőbe állítjuk, gyakran megkeverve kihűtjük. Kemény habbá verjük a tejszínt, óvatosan beleforgatjuk a krémbe, 4 kehelybe osztva elsimítjuk, 3 órára a hűtőbe tesszük

3. A sárgabarackokat 1 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk. 1/2 dl vizet, a citromlét és 40 g cukrot összeforralunk, 2 percig főzzük benne a barackokat, kissé hűlni hagyjuk, aztán meghintjük a pálinkával. A ribizlit megmossuk (a málnát nem!), leszemezzük.

4. Tálaláskor a krém tetejére rendezzük a barackot, megszórjuk a málnával és ribizlivel, citromfű- vagy mentabóbitákkal díszítjük.

Tippek:

– Készíthetjük 2 tasak vaníliás pudingporból is, amelyet 1-2 tasak vaníliás cukorral és 2 tojássárgájával finomítunk.
– Ha lágyabb-folyósabb krémet szeretnénk, 2/3-ára csökkentjük a zselatin mennyiségét.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

451 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Tésztában sült
vagdalt

Tatárbifsztek

Tonhalas
krumplisaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Spenótos papucs

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Ráksaláta
narancskehelyben

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: