2017. augusztus 17.
Jácint napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackos-
bogyós vaníliakrém

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 1 tasak/6 lap zselatin (10 g)
  • 1 vaníliarúd
  • 5+1 dl tej
  • 2-3 kisujjnyi (bio)citromhéj
  • 4 tojássárgája
  • 80+40 g kristálycukor
  • 1 kk. vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő
  • 2 dl tejszín
  • 200 g sárgabarack
  • 1/2 citrom leve
  • 4 ek. barackpálinka
  • 150 g málna és ribizli vegyesen
  • 4 citromfű- vagy mentabóbita

1. Beáztatjuk a zselatint 1/2 dl (a lapokat 5-6 dl) hideg vízbe A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a vaníliapépet, tokjával együtt 5 dl tejhez adjuk, beledobjuk a citromhéjat, felforraljuk. A tojássárgákat habosra keverjük 80 g cukorral, hozzáadjuk a pudingport/étkezési keményítőt, 1 dl hideg tejet, simára eldolgozzuk. Hozzászűrjük a forró tejet, és gőz fölött (vagy a tejeslábasba visszaöntve), folyamatosan keverve besűrítjük.

2. Lehúzzuk a krémet a tűzről, azonnal beleolvasztjuk a zselatint (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk), jéghideg vízfürdőbe állítjuk, gyakran megkeverve kihűtjük. Kemény habbá verjük a tejszínt, óvatosan beleforgatjuk a krémbe, 4 kehelybe osztva elsimítjuk, 3 órára a hűtőbe tesszük

3. A sárgabarackokat 1 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk. 1/2 dl vizet, a citromlét és 40 g cukrot összeforralunk, 2 percig főzzük benne a barackokat, kissé hűlni hagyjuk, aztán meghintjük a pálinkával. A ribizlit megmossuk (a málnát nem!), leszemezzük.

4. Tálaláskor a krém tetejére rendezzük a barackot, megszórjuk a málnával és ribizlivel, citromfű- vagy mentabóbitákkal díszítjük.

Tippek:

– Készíthetjük 2 tasak vaníliás pudingporból is, amelyet 1-2 tasak vaníliás cukorral és 2 tojássárgájával finomítunk.
– Ha lágyabb-folyósabb krémet szeretnénk, 2/3-ára csökkentjük a zselatin mennyiségét.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

451 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Almás-szőlős
sajtsaláta

Tatárbifsztek

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Burgundiai
rokfortos körte
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: