2017. december 13.
Luca napja van

TORTÁK > Házias torták

Az aranyló, olykor vonzóan szeplős-hamvas sárgabarack, sajnos, azon gyümölcsök
közé tartozik, amelyeknek meglehetősen rövid a szezonjuk. Mivel a friss
barack illata-zamata semmihez sem fogható, érdemes ilyenkor megörvendeztetni
magunkat ezzel az egyszerű, szemet-szájat gyönyörködtető tortával.


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackos
sziromtorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • Az élesztős-omlós tésztához:
  • 300 g finomliszt
  • 150 g fagyos vaj/margarin + a formához
  • 100 g tejföl
  • 30 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 15 g élesztő
  • 1 tojás
  • A rakományhoz:
  • 80 g hámozatlan mogyoró
  • 80 g zsemlemorzsa
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1,2 kg érett, de kemény, nagyobb szemű sárgabarack
  • 50 g vaj/margarin
  • 1/2 tojássárgája
  • 40+40 g fahéjas/vaníliás porcukor
  • néhány citromfű- vagy mentabóbita
A
B
C
D
E
F

1. Az élesztős-omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat/margarint. A meglangyosított tejfölben elkeverjük a porcukrot, a sót, az eltördelt élesztőt, végül a tojást, majd a morzsalékhoz adjuk, összegyúrjuk (aprítógéppel néhány pörgetés az egész). Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük.

2. Vajjal/margarinnal kikenünk egy 28-30 cm átmérőjű, cakkos oldalfalú, lapos gyümölcstortaformát. Lisztezett munkalapon 34-36 cm-es korongra nyújtjuk a tésztát, és a formába terítjük-nyomkodjuk (A), (B). 2-3 cm-t meghagyva szabályosan körbevágjuk a szegélyét, majd 3 cm-ként rézsútosan bevagdossuk, aztán visszafelé haladva ugyanezt tesszük (C), ily módon apró csúcsokat-háromszögeket készítünk, amelyek hegyét visszahajtjuk és a tészta pereme alá tűrjük, azaz kicsipkézzük. Alját villával sűrűn megszurkáljuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A rakományhoz a mogyorót durvára vágjuk, összekeverjük a zsemlemorzsával, egyenletesen elosztva a tészta tetejére szórjuk, végül meghintjük a fahéjjal. A sárgabarackokat megmossuk, kettészeljük, magjukat eltávolítjuk, aztán minden fél barackot 4 csíkra-sziromra vágunk úgy, hogy a szár felőli részük egyben maradjon. Szétnyitjuk őket (D), majd kívülről befelé haladva, kissé felállítva és egymásnak támasztva kirakjuk velük a torta tetejét.

4. A vajat/margarint felolvasztjuk, gazdagon megkenjük vele a barackok tetejét (E), a tojássárgájával pedig a tészta szegélyét, végül megszórjuk 40 g porcukorral. Középső bordamagasságra állított rácson 1 és 1/4 órán át sütjük. A barack sülés közben jócskán levet ereszt, de semmi ijedelem, ez a sütés végére sűrű, finom péppé válik, és a tésztát sem áztatja el! Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával vagy sütőpapírral lazán letakarjuk, de át kell sülne (tűpróba!).

5. Kivesszük a tortát a sütőből, azonnal-forrón, vastagon meghintjük a maradék cukorral (F), amely a tetejére olvad. A formában hagyjuk kihűlni, majd citromfű-/mentalavélkékkel díszítve kínáljuk.

Változatok:

Dió/mogyoró helyett mandulával, sótlan/natúr földi mogyoróval, kesudióval sőt pirított tökmaggal is készíthetjük; a sárgabarackot pedig helyettesíthetjük jó érett nektarinnal, szilvával is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

281 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


A vaksütésről

Cseresznye-egres
tortácskák

Mákos túróhabtorta

Svájci
sárgarépatorta

Gyömbéres
sütőtöktorta

Szilvás rózsatorta

Mákos-meggyes
rácsos

Nagymama
diótortája

Borhabkrémes
nektarintorta

Kakaós
körtetorta

Melba-torta

Borított mandulás
szilvatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: