2018. október 16.
Gál napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek

A grillezett ételek zamatát a jól megválasztott, olajjal vagy joghurttal lazított, határozott ízesítésű mártások hangsúlyosabbá teszik. Ezekből még akkor is legalább 2-3 félét készítsünk, ha nem túl nagy a társaság. Ha nem ismerjük vendégeink ízlését, gondoskodjunk közönséges mustárról és ketchupról is. Hasonlóan a salátaöntetekhez, a mártásokhoz is gyenge borecetet vagy citromlét és jó minőségű, hidegen sajtolt olajat használjunk (legjobb az
extra vergine olívaolaj).


Fotó: Hemző Károly

Grillmártások

Hozzávalók 3x4 adaghoz:

  • 3 kisebb fej főzőhagyma
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1/2 hegyes csípős paprika
  • 1-1 sárga és piros húsú paprika
  • 1-1 kis csokor petrezselyem és kapor
  • 20 bazsalikomlevél
  • 6-8 szál snidling
  • 50 g paprikával töltött olívabogyó
  • 100 g tejföl
  • 250 g tehéntúró
  • só, bors
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g)
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1 ek. fehérborecet
  • 1/2 kk. kristálycukor
  • 1-2 koktélparadicsom
  • 1 kis doboz konzerv mangóbefőtt (230 g)
  • cayenne-i bors
  • 1 ek. citromlé

A hagymát, fokhagymát, paprikaféléket és a zöldfűszereket megtisztítjuk, a hagymákat finomra vágjuk. Az olívabogyókat és a paprikákat felaprózzuk (mindegyikből félreteszünk egy keveset a díszítéshez). A felsorolt hozzávalókból elkészítjük az alábbi mártásokat, és csinos tálkákba szedve kínáljuk.

Fűszeres-túrós-olívás
A petrezselymet, a kaprot, a bazsalikom 2/3-át, 1 ek. hagymát, 1 gerezd fokhagymát, a tejfölt és a túrót péppé turmixoljuk. Belekeverjük a felaprózott olívát, sózzuk, borsozzuk, olívabogyókkal és snidlinggel díszítjük.

Csípős-paradicsomos
Megfonnyasztjuk az olajban a maradék hagymát és áttört fokhagymát, felét másik edénykébe szedjük. A maradékban 1 percig pirítjuk a csípős paprikát, hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszerkeveréket, a borecetet, a cukrot, ízlés szerint sót és borsot, 20 percig főzzük. Bazsalikommal és koktélparadicsomokkal díszítjük.

Egzotikus
A félretett hagymával 2 percig pirítjuk a színes paprikákat. Hozzáadjuk a lecsepegtetett, nagyjából felaprított mangót és 1-2 csipet cayenne-i borsot, botmixerrel péppé zúzzuk. Felforraljuk, sóval és citromlével ízesítjük, paprikakockákkal díszítjük.

Tippek:

– Ez utóbbi kettő melegen-hidegen is finom.
– A borsot mindig frissen őrölve adjuk az ételhez, mert így érvényesül igazán az aromája, illata.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

115 kcal/adag (vegyesen)

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Padlizsán
pizzasütő módra

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Sonkás-málnás
cukkinisaláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Halkrémhab
retekpikkellyel

Olívás
paradicsomsaláta

Tonhalas-rukolás
pulykarolád – hideg

Sonkás-ricottás
padlizsántekercs

Mediterrán saláta

Csicseriborsó-
mártogató
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: