2018. július 18.
Frigyes napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Egyszerű és finom, klasszikus olasz desszert a panna cotta névre hallgató
vaníliás főzött tejszínkrém, amelyet csokoládé-, karamell- vagy különféle gyümölcsmártásokkal szoktak fogyasztani.


Fotó: Hemző Károly

Dinnyés
tejszínkrémkupola
Eredeti neve: Panna cotta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A krémhez:
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 1 vaníliarúd
  • 50 g porcukor
  • 5 dl habtejszín
  • 4 ek. mandulalikőr (pl. Amaretto)
  • Továbbá:
  • 1 vékony szelet görögdinnye (600 g)
  • 1/2 citrom leve
  • 2 ek. porcukor
  • 4 szem szeder
  • 4 mentalevél

1. A zselatinlapokat beáztatjuk 5 dl hideg vízbe. A vanílirudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a vaníliapépet, és a porcukorral együtt a tejszínhez adjuk. Fedő nélkül 2 percig forraljuk, aztán lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a mandulalikőrt, végül olvadásig keverjük benne a jól kinyomkodott zselatint, és hagyjuk majdnem kihűlni.

2. Hideg vízzel kiöblítünk 4 db sima oldalfalú, 1,5-1,8 dl űrtartalmú fém kupola- vagy pudingformát, megtöltjük a tejszínnel, és legalább 6 órára a hűtőbe tesszük (legjobb, ha előző nap elkészítjük).

3. Tálalás előtt kivágjuk a dinnyehúst a héjából, egy részéből 1 cm-es szeletet formálunk, és cakkos formával 4 virágot szúrunk ki belőle. A többit felaprózzuk, amennyire lehet, eltávolítjuk a magokat, majd az átszűrt citromlével és a porcukorral péppé turmixoljuk.

4. A formákat néhány másodpercre meleg vízbe mártjuk, tányérokra borítjuk belőlük a krémet (ha megsérülne az oldaluk, meleg vízbe mártott késpengével elsimítjuk). Körbelocsoljuk a dinnyepéppel, tetejüket a „dinnyevirágokkal”, 1-1 szem szederrel és mentalevéllel díszítjük.

Változatok:

Dinnye helyett bármely más, aromás gyümölccsel (málna, őszibarack, nektarin, szilva stb.) is készíthetjük, a likőrt a gyümölcshöz igazítjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc
+ 6 óra hűlési idő

Energiatartalom:

401 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Tonhalas
krumplisaláta

Fasírtmuffin

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Zöldséges rétes

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: