2017. december 11.
Árpád napja van

TORTÁK > Házias torták


Fotó: Hemző Károly

Ribizlis-morzsás túrótorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tortalaphoz és a morzsához:
  • 275 g vaj/margarin
  • 375 g+2 ek.+2 csapott ek. finomliszt
  • 225 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • A rakományhoz:
  • 500 g piros ribizli
  • 25 g vaj/margarin
  • 2 tojás
  • 2 ek.+50 g porcukor
  • 250 g krémtehéntúró
  • 2 púpozott ek. (25 g) búzadara (gríz)
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • A díszítéshez:
  • jégcukor, néhány fürt ribizli, mentalevél
A
B
C
D
E
F

1. A ribizlit megmossuk, felitatjuk róla a vizet, leválasztjuk a szemeket a szárakról. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

2. A tortalaphoz felolvasztunk 275 g vajat/margarint, hagyjuk kihűlni. 375 g lisztet, 225 g cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat/margarint, a robotgép dagasztóbetétjével morzsává keverjük, végül összerázzuk 2 ek. liszttel. Felét a tortaformába szórjuk (A), kanálháttal egyenletesen lenyomkodjuk (B).

2. A rakományhoz 25 g vajat/margarint felolvasztunk, kihűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 2 ek. apránként hozzáadott cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük 50 g cukorral, hozzáadjuk a túrót (C), a grízt, a reszelt citomhéjat, az olvasztott vajat/margarint, végül a tojáshabot, és a formába simítjuk. Megszórjuk a ribizli felével (D). A maradék morzsatésztát összekeverjük 2 csapott ek. liszttel, a szegfűszeggel és a maradék ribizlivel (E), végül a ribizlivel megszórt túrókrém tetejére terítjük (F).

3. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!) – ha nagyon pirulna a teteje, a sütés utolsó 15-20 percében letakarjuk alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt tetszés szerint jégcukorral, porcukorba mártogatott ribizlifürtökkel és mentalevélkékkel díszítjük. Mélyhűthető!

Tippek:

Készíthetjük vegyesen piros, fehér és feketeribizlivel, illetve egyéb bogyósokkal is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

330 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombás táska

Sonkakrémes
töltött tojás

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Sajtkrémes
mártogató

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Húsos
lilahagymatorta

Sonkás és
sajtos roló

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Majonézes
kínaikel-saláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Tökmagos-
sajtos stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: