2017. augusztus 17.
Jácint napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Az igénytelen, kissé savanykás, fanyar ízű egres – becenevén piszke – érdemtelenül már-már mostohagyermeknek számít bogyós gyümölcseink között, pedig pikáns gyümölcslevest, mártást és süteményeket készíthetünk belőle; ha megérik, akár zöld, akár vörös változatát használjuk, finom édes lesz és dzsemnek is különleges.


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackos
kocka egressel

Hozzávalók kb. 24 kockához:

  • 750 g sárgabarack
  • 500 g egres
  • 150 g lágy marcipánmassza
  • 180 g lágy vaj/margarin
  • 180 g porcukor + a szóráshoz
  • 5 tojás
  • 400 g finomliszt
  • 1 és 1/2 tasak (18 g) sütőpor
  • 1 dl tej
  • 1/2 dl rum
  • A mártáshoz:
  • 250 g sárgabarack
  • 150 g egres
  • 3 ek. kristálycukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1+1 dl száraz fehérbor vagy víz
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. A tésztához és a mártáshoz való barackot és egrest megmossuk. A barackokat kettévágjuk, kimagozzuk, vastagabb gerezdekre szeljük. Az egrest megtisztítjuk, leöblítjük, jól lecsepegetetjük (a mártáshoz való mennyiséget félretesszük). A marcipánt nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. Kibélelünk sütőpapírral egy 30x40 cm-es, peremes tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A vajat/margarint és a marcipánt habosra keverjük a porcukorral, majd az egyenként beledolgozott tojásokkal. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, a tejjel felváltva a tojáskrémhez adjuk. Belekeverjük a rumot, a tepsibe simítjuk, és változatosan-sűrűn megszórjuk a barackkal és az egressel. Középső bordamagasságon 10 percig sütjük, majd 180 °C-ra visszakapcsolva még további 45-50 percig (tűpróba!).

3. Közben elkészítjük a gyümölcsmártást: a kristálycukrot világosbarnára pirítjuk, felöntjük a citromlével és 1 dl borral, mérsékelt tűzön csak addig forraljuk, amíg a cukor elolvad. Beledobjuk a félretett sárgabarackot és egrest, 2-3 perc múlva hozzáadjuk a maradék borban elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Kihűtjük, csinos tálkába szedjük.

4. A tésztát a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor a sütőpapírral együtt vágódeszkára emeljük, nagyobb kockákra vagy tetszőleges formákra (szeletekre, rombuszokra) vágjuk, tálra rendezzük, tetejét meghintjük porcukorral, és a gyümölcsmártás kíséretében kínáljuk.

Tippek:

A kész sütemény jól viseli a mélyhűtést, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

Változatok:

– Gyümölcsmártás helyett félkeményre-krémesre felvert, némi barackpálinkával illatosított tejszínt vagy vaníliaöntetet is adhatunk mellé, bár önmagában is finom-szaftos a sütemény!
– Sárgabarack helyett készíthetjük nektarinnal/őszibarackkal, egres helyett pedig ribizlivel, szederrel is, illetve tetszés szerinti gyümölcsökkel, csak az a fontos, hogy legyen köztük savanykás ízű is!
– Friss gyümölcsök helyett jól lecsepegtetett befőttekből is készíthető.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

232 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Narancsos kuglóf

Csokoládés-
epres csiga

Cseresznye-egres
tortácskák

Gyümölcsös pizza
mandulával

Sárgabarackos-
meggyes szelet

Sárgabarackos csirkemell
mazsolás rizzsel

Almás
márványtorta

Csokoládés-
meggyes kocka

Mákos-túrós-
gyümölcsös kocka

Márványszelet

Bögrés
mákos kocka

Sárgabarackos-
áfonyás pite
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: