2017. október 21.
Orsolya napja van

FŐZELÉKEK


Fotó: Hemző Károly

Kapros zöldbabfőzelék
pulykapörkölttel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g felső pulykacombfilé
  • 2 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • 2+1 ek. olaj
  • 1 kk. pirospaprika
  • só, színes bors
  • 800 g sárga hüvelyű zöldbab
  • 250 g tejföl
  • 4 ek. rétes- vagy rizsliszt
  • 1 nagy csokor kapor

1. A pörkölthöz a húst leöblítjük, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymákat, a fokhagymát és a zöldpaprikát megtisztítjuk. A hagymákat finomra, a zöldpaprikát karikákra, a paradicsomot kockákra aprítjuk. 2 ek. olajban fehéredésig pirítjuk a húst, rádobjuk a hagyma felét, megszórjuk a pirospaprikával, hozzákeverjük a zöldpaprikát és a paradicsomot, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (35-40 perc).

2. A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A kaprot leöblítjük, 1-2 szálat félreteszünk a díszítéshez, a többiről leválasztjuk vastag szárát, és finomra aprózzuk. 1 ek. olajat felforrósítunk, kissé megpirítjuk benne a kapor felét, (így jobban érvényesül az aromája), aztán beleforgatjuk a maradék hagymát és az áttört fokhagymát, kissé megsózzuk, üvegesre fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, felöntjük 1,2 liter vízzel, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük.

3. Elkeverjük a tejfölben a rétes-/rizslisztet, felhígítjuk 1 merőkanál főzőlével, a zöldbabhoz adjuk, összeforraljuk. Szükség szerint utánasózzuk, a maradék kaporral és 1-2 tekerésnyi frissen őrölt színes borssal illatosítjuk. A pulykapörkölt kíséretében, a félretett kaporszálakkal vidámítva tálaljuk.

Tippek:

Egyes vidékeken, nyáridőben jól behűtve, felkarikázott (enyhén csípős) zöldpaprikával, nyers paradicsomkockákkal megszórva fogyasztják.

Változatok:

– Pörkölt helyett fasírtot, sült csirkemellet, virslit, tükörtojást is kínálhatunk hozzá.
– Kapor helyett petrezselyemmel is készíthetjük: 1 hagymafejjel és 1 gerezd fokhagymával ízesített vízben egyszerűen megfőzzük a zöldbabot, a fenti módon behabarjuk, és a kész főzelékben elkeverünk 1 nagy csokor finomra vágott petrezselymet.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

431 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Marinált zöldségek

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Fasírtmuffin

Krumplisaláta
pesztóöntettel

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Hideg pulykamell
paprikamártással

Spenótos pulykarolád

Zöldbabos-
paradicsomos babsaláta

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: