2017. december 13.
Luca napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Sonkás-sajtos
töltött lepény
Eredeti neve: Foccaccia al prosciutto

Hozzávalók 2 lepényhez:

  • A tésztához:
  • 3,5 dl víz
  • 25 g élesztő vagy 1 tasak instant élesztő
  • 1 ek. só
  • 1/2 ek. kristálycukor
  • 6 ek. (classico) olívaolaj
  • 500 g finomliszt
  • A paradicsomkrémhez:
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. (classico) olívaolaj
  • 1/2 doboz felaprózott paradicsom (200 g)
  • tengeri só, bors
  • 1/4 kk. kristálycukor
  • Továbbá:
  • 100 g paprikával töltött olívabogyó
  • 1 kisebb ág rozmaring (10 cm-es)
  • 3 ek. (classico) olívaolaj
  • 250 g cheddar vagy ementáli sajt szeletben
  • 8-10 szelet főtt sonka (200 g)
  • 1 kk. szárított oregánó
A
B
C
D

1. A felsorolt hozzávalókból az alaprecept szerint bedagasztjuk a pizzatésztát, 4 cipóra osztjuk, letakarjuk, 30 percig kelni hagyjuk.

2. Közben elkészítjük a paradicsomkrémet: a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Hozzáadjuk a paradicsomot levével együtt, félig lefedve 15 percig forraljuk-sűrítjük, majd sózzuk, borsozzuk és a cukorral ízesítjük. Hagyjuk kihűlni,  botmixerrel péppé turmixoljuk.

3. Az olívabogyókat lecsepegtetjük, felkarikázzuk. A rozmaringot leöblítjük, bóbitáit lecsipkedjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra), aljára beteszünk egy 2-3 dl forró vízzel felöntött fém tálkát/konzervdobozt (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!). Két 28 cm átmérőjű sütő-/pizzaformát vékonyan kikenünk olajjal.

4. Egymás után, lisztezett munkalapon kb. 30 cm átmérőjű korongokra nyújtunk 2 tésztacipót, és a sütőformákba fektetjük, illetve egyenesen belenyújtjuk a formákba (A). Tetejüket villával megszurkáljuk, szélükön 2 cm-t szabadon hagyva megkenjük az arányosan elosztott paradicsomkrémmel. Beterítjük a sonka- és sajtszeletekkel, megszórjuk az olívabogyókkal és a szárított oregánóval, szegélyüket megkenjük hideg vízzel.

5. Kinyújtjuk a maradék 2 tésztacipót is, a töltött tésztalapokra terítjük (B), a széleket jól lenyomkodjuk, a tészta tetejét pedig ollóval/késheggyel, 2-3 cm hosszan, szabálytalanul-sűrűn kilyukasztjuk-megcsipkedjük (C) – hogy a gőz szabadon távozhasson, és ne púposodjon fel a torta.

6. Megkenjük a tésztát a maradék olajjal, megszórjuk a rozmaringbóbitákkal (D), 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük (ha nem légkeveréses a sütőnk, a formákat félidőben megcseréljük). 5 percig pihentetjük, aztán lapos tálra csúsztatjuk őket, és tortaszerűen szeleteljük.

Tippek:

Készíthetjük (30x40 cm-es) tepsiben, piteszerűen is, amelyet kisebb szeletekre-kockákra, akár pizzaszerű háromszögekre vágva kínálunk. Langyosan, hidegen is finom! Mennyei italkorcsolya!

Italajánlat:

Félszáraz borok, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

333 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csicseriborsó-
mártogató

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Káposztás táska

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Tatárbifsztek

Sajtkrémes
mártogató

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Toszkán olívás
lapos kenyér

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Zöldséges rétes

Sajtos-sonkás
papucs

Krémsajtos-
olívás papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: