2018. február 24.
Mátyás napja van

SÜTEMÉNYEK > Rétesek

Kevés süteményt érzünk „magyarabbnak”, mint a legváltozatosabb töltelékekkel készített rétest. Az igazság azonban mégiscsak az, hogy ez az illatos, leveles-zizegő finomság osztrák találmány, az almás változat kifejezetten bécsi specialitás,
a tökös-mákos azonban a vasi konyhát dícséri.


Fotó: Hemző Károly

Tökös-mákos
rétes

Hozzávalók 2 kis rúdhoz, illetve 12 szelethez:

  • 100-120 g vaj/margarin
  • 2 csomag (2x4) kész réteslap
  • porcukor a szóráshoz
  • A töltelékhez:
  • 500 g gyalult tök
  • 1/2 kk. só
  • 80 g mazsola
  • 100 g porcukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 150 g darált mák
  • 1 (bio)citrom
  • 4-5 ek. zsemlemorzsa

1. A töltelékhez a tököt fél órára besózzuk. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A porcukrot összekeverjük a fahéjjal, felét a mákhoz adjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük.

2. A tököt jól kinyomkodjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citromlé felét és a maradék fahéjas cukrot. A mazsolát leszűrjük, felitatjuk róla a nedvességet. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A vajat/margarint felolvasztjuk.

3. 4 réteslapot benedvesített konyharuhára fektetünk, a 3 alsó lapot egyenként megpöttyözzük, a felső lapot vékonyan megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal. A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva, megszórjuk a felső lapot a zsemlemorzsa, a tök, a mazsola és a cukros mák felével. Felhajtjuk a töltelékre a rövidebb tésztaszéleket, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük.

4. Hajtott oldalával lefelé óvatosan a tepsibe emeljük a rétest, azonnal megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal. A fenti módon és hozzávalókkal megtöltjük a maradék 4 réteslapot is, majd a forró sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni. 4-5 cm széles, kissé rézsútos szeletekre vágjuk, porcukorral megszórva kínáljuk.

Változatok:

Tök helyett készíthetjük azonos mennyiségű, meghámozott, darabosra reszelt vagy vékony  lapokra gyalult almával, 300-350 g alaposan lecsepegtett, kimagozott meggybefőttel is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

196 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spárga tojásos
zöld morzsával

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Húsos
kelkáposztaleves

Bécsi
krumplisaláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Nektarinos-
túrós kocka

Hagymás rostélyos

Sonkás táska
és stangli

Hideg
nektarinleves

Tejszínes-gombás
galuska

Korhely
lencseleves

Diós-mákos bejgli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: