2017. augusztus 19.
Huba napja van

SÜTEMÉNYEK > Rétesek

Kevés süteményt érzünk „magyarabbnak”, mint a legváltozatosabb töltelékekkel készített rétest. Az igazság azonban mégiscsak az, hogy ez az illatos, leveles-zizegő finomság osztrák találmány, az almás változat kifejezetten bécsi specialitás,
a tökös-mákos azonban a vasi konyhát dícséri.


Fotó: Hemző Károly

Tökös-mákos
rétes

Hozzávalók 2 kis rúdhoz, illetve 12 szelethez:

  • 100-120 g vaj/margarin
  • 2 csomag (2x4) kész réteslap
  • porcukor a szóráshoz
  • A töltelékhez:
  • 500 g gyalult tök
  • 1/2 kk. só
  • 80 g mazsola
  • 100 g porcukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 150 g darált mák
  • 1 (bio)citrom
  • 4-5 ek. zsemlemorzsa

1. A töltelékhez a tököt fél órára besózzuk. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A porcukrot összekeverjük a fahéjjal, felét a mákhoz adjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük.

2. A tököt jól kinyomkodjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citromlé felét és a maradék fahéjas cukrot. A mazsolát leszűrjük, felitatjuk róla a nedvességet. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A vajat/margarint felolvasztjuk.

3. 4 réteslapot benedvesített konyharuhára fektetünk, a 3 alsó lapot egyenként megpöttyözzük, a felső lapot vékonyan megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal. A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva, megszórjuk a felső lapot a zsemlemorzsa, a tök, a mazsola és a cukros mák felével. Felhajtjuk a töltelékre a rövidebb tésztaszéleket, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük.

4. Hajtott oldalával lefelé óvatosan a tepsibe emeljük a rétest, azonnal megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal. A fenti módon és hozzávalókkal megtöltjük a maradék 4 réteslapot is, majd a forró sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni. 4-5 cm széles, kissé rézsútos szeletekre vágjuk, porcukorral megszórva kínáljuk.

Változatok:

Tök helyett készíthetjük azonos mennyiségű, meghámozott, darabosra reszelt vagy vékony  lapokra gyalult almával, 300-350 g alaposan lecsepegtett, kimagozott meggybefőttel is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

196 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Hideg
nektarinleves

Zöldségleves májgaluskával

Hagymás rostélyos

Sonkás táska
és stangli

Nektarinos-
túrós kocka

Korhely
lencseleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Marhahúsleves

Szilvásgombóc

Spárga tojásos
zöld morzsával

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: