Fotó: Hemző Károly

Tökös-mákos
rétes

Hozzávalók 2 kis rúdhoz, illetve 12 szelethez:

1. A töltelékhez a tököt fél órára besózzuk. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A porcukrot összekeverjük a fahéjjal, felét a mákhoz adjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük.

2. A tököt jól kinyomkodjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citromlé felét és a maradék fahéjas cukrot. A mazsolát leszűrjük, felitatjuk róla a nedvességet. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A vajat/margarint felolvasztjuk.

3. 4 réteslapot benedvesített konyharuhára fektetünk, a 3 alsó lapot egyenként megpöttyözzük, a felső lapot vékonyan megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal. A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva, megszórjuk a felső lapot a zsemlemorzsa, a tök, a mazsola és a cukros mák felével. Felhajtjuk a töltelékre a rövidebb tésztaszéleket, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük.

4. Hajtott oldalával lefelé óvatosan a tepsibe emeljük a rétest, azonnal megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal. A fenti módon és hozzávalókkal megtöltjük a maradék 4 réteslapot is, majd a forró sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni. 4-5 cm széles, kissé rézsútos szeletekre vágjuk, porcukorral megszórva kínáljuk.

Változatok:

Tök helyett készíthetjük azonos mennyiségű, meghámozott, darabosra reszelt vagy vékony  lapokra gyalult almával, 300-350 g alaposan lecsepegtett, kimagozott meggybefőttel is.