2017. december 11.
Árpád napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok


Fotó: Hemző Károly

Mézes-pisztáciás
dinnyenyársak

Hozzávalók 12 nyárshoz:

  • 1 közepes sárgadinnye (800 g)
  • 1 vastag szelet görögdinnye (1 kg)
  • 1 kisebb fürt nagy szemű, muskotályos szőlő (250 g)
  • 30 g natúr (sótlan) pisztácia
  • 1 nagy citrom
  • 5 ek. dinnyevodka
  • 200 g méz
  • 4 mentabóbita

1. A sárgadinnyét megmossuk, a görögdinnye héját tisztára törölgetjük. A sárgadinnyét kettévágjuk, magjait kiemeljük, karcsú gerezdekre szeljük, majd kivágjuk a gyümölcshúst a héjakból, és kb. 4x4 cm-es kockákra aprózzuk. Amennyire lehet, a görögdinnyéből is eltávolítjuk a magokat, és a sárgadinnyével azonos kockákra vágjuk. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük.

2. A kétféle dinnyekockákat és a szőlőszemeket szép változatosan 12 bambuszpálcikára tűzzük, hosszúkás tálra rendezzük, gondosan lefedjük, és legalább 2 órára behűtjük.

3. A pisztáciát darabosra vágjuk, serpenyőbe szórjuk, és zsiradék nélkül ropogósra pirítjuk. Azonnal lapostányérra csúsztatjuk (a forró serpenyőben túlpirul és keserű lesz!), hagyjuk kihűlni.

4. A citrom levét kinyomjuk, majd a dinnyevodkával együtt a mézhez szűrjük. Tálaláskor meglocsoljuk vele a dinnyenyársakat, megszórjuk a pisztáciával, és mentabóbitákkal díszítve kínáljuk. Biztos siker!

Tippek:

– Készíthetjük úgy is, hogy a mézet aranybarnára pirítjuk, felöntjük a citromlével és 1 dl fehérborral, sűrűre beforraljuk, a dinnyevodkával illatosítjuk, és forrón kínáljuk a behűtött nyársakhoz.
– Ha natúr pisztáciára van szükségünk, de csak pirított-sós áll rendelkezésünkre, kibontjuk csonthéjából, leforrázzuk, 15 percig fedő alatt pihentetjük, majd leszűrjük, leöblítjük, és még egyszer megismételjük a műveletet. Ezután kipattintjuk a héjából, konyharuhára terítve hagyjuk megszikkadni, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 3-4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

124 kcal/nyárs

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Joghurtos
sütőtökkrémleves

Padlizsán
tükörtojással

Vegyes
nyári rakottas

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával

Tzatzikivel töltött
paradicsom

Feta sajtos-olívás
paradicsomsaláta

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Tarka saláta
kertifűöntettel

Grillmártások

Padlizsános szendvics
tükörtojással

Mediterrán saláta

Padlizsánkrémmel
töltött paprika
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: