2017. augusztus 17.
Jácint napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok


Fotó: Hemző Károly

Mézes-pisztáciás
dinnyenyársak

Hozzávalók 12 nyárshoz:

  • 1 közepes sárgadinnye (800 g)
  • 1 vastag szelet görögdinnye (1 kg)
  • 1 kisebb fürt nagy szemű, muskotályos szőlő (250 g)
  • 30 g natúr (sótlan) pisztácia
  • 1 nagy citrom
  • 5 ek. dinnyevodka
  • 200 g méz
  • 4 mentabóbita

1. A sárgadinnyét megmossuk, a görögdinnye héját tisztára törölgetjük. A sárgadinnyét kettévágjuk, magjait kiemeljük, karcsú gerezdekre szeljük, majd kivágjuk a gyümölcshúst a héjakból, és kb. 4x4 cm-es kockákra aprózzuk. Amennyire lehet, a görögdinnyéből is eltávolítjuk a magokat, és a sárgadinnyével azonos kockákra vágjuk. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük.

2. A kétféle dinnyekockákat és a szőlőszemeket szép változatosan 12 bambuszpálcikára tűzzük, hosszúkás tálra rendezzük, gondosan lefedjük, és legalább 2 órára behűtjük.

3. A pisztáciát darabosra vágjuk, serpenyőbe szórjuk, és zsiradék nélkül ropogósra pirítjuk. Azonnal lapostányérra csúsztatjuk (a forró serpenyőben túlpirul és keserű lesz!), hagyjuk kihűlni.

4. A citrom levét kinyomjuk, majd a dinnyevodkával együtt a mézhez szűrjük. Tálaláskor meglocsoljuk vele a dinnyenyársakat, megszórjuk a pisztáciával, és mentabóbitákkal díszítve kínáljuk. Biztos siker!

Tippek:

– Készíthetjük úgy is, hogy a mézet aranybarnára pirítjuk, felöntjük a citromlével és 1 dl fehérborral, sűrűre beforraljuk, a dinnyevodkával illatosítjuk, és forrón kínáljuk a behűtött nyársakhoz.
– Ha natúr pisztáciára van szükségünk, de csak pirított-sós áll rendelkezésünkre, kibontjuk csonthéjából, leforrázzuk, 15 percig fedő alatt pihentetjük, majd leszűrjük, leöblítjük, és még egyszer megismételjük a műveletet. Ezután kipattintjuk a héjából, konyharuhára terítve hagyjuk megszikkadni, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 3-4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

124 kcal/nyárs

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Feta sajtos-olívás
paradicsomsaláta

Padlizsán
tükörtojással

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával

Paradicsomos-olívás
rakott zöldbab

Vegyes
nyári rakottas

Mediterrán saláta

Mediterrán halfilé

Gazdag rizssaláta
tojással

Görög saláta

Mediterrán
húsos salátatál
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: