2017. október 17.
Hedvig napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Húsos-tárkonyos
zöldbableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g marhalábszár vagy stefánia, illetve sertéscomb
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-1 paradicsom és zöldpaprika
  • 4 ek. olaj
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • só, bors
  • 250 g sárgarépa
  • 150 g krumpli
  • 250 g zöldbab
  • 2 erőleveskocka
  • 6-8 levél friss vagy 1/4 kk. őrölt tárkony
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. rétes- vagy rizsliszt
  • tárkonyecet vagy citromlé
  • 1-2 zöldhagymaszár vagy snidling

1. A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt felaprózzuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, fehéredésig pirítjuk-forgatjuk benne a húst, hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a pirospaprikát, a paradicsomot és a zöldpaprikát. Mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (45-50 perc), félidőben kissé megsózzuk, azaz pörköltet készítünk.

3. A sárgarépát, a krumplit és a zöldbabot megtisztítjuk, a krumplit apró kockákra, a répát vékony karikákra, a zöldbabot 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Felforralunk 1,2 liter vizet, belemorzsoljuk a leveskockákat, hozzáadjuk a zöldségeket, végül a finomra aprított tárkonyt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük.

4. A húshoz adjuk a zöldséges levest, felforraljuk. A tejszínben és 2 merőkanál levesben simára eldolgozzuk a rétes-/rizslisztet, a leveshez keverjük, azaz behabarjuk, és mérsékelt tűzön 2-3 percig forraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, 1-2 ek. tárkonyecettel savanyítjuk. Felkarikázott zöldhagymaszárral/snidlinggel és/vagy tárkonnyal díszítve kínáljuk.

Megjegyzések:

Ízeiben-jellegében nagyon hasonlít az immár klasszikus palóc- vagy más néven Mikszáth-leveshez, amely mindössze annyiban különbözik ettől, hogy bárány-/birkapörköltből készítik, tesznek bele babérlevelet és köménymagot is, tárkony helyett pedig friss kaporral ízesítik.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

328 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldbabos-
paradicsomos babsaláta

Tavaszi
csirkeraguleves

Zöldbabcsokor
paprikával

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Sonkás-zöldséges
nyári bableves

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta

Marinált zöldségek

Francia zöldbabos
pulykaleves

Tárkonyos-húsos
sütőtökleves

Kacsaleves
tojácsillaggal

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: