2017. október 23.
Gyöngyi napja van

TORTÁK > Házias torták

Kivételesen a tészta kerül a szilva tetejére és nem fordítva, így amikor megsül,
és gyümölcsös oldalával fölfelé tálra borítjuk, a mag helyére egy-egy szem
ropogós mandulát illesztünk − ettől aztán olyan vidám és pöttyös lesz, mint
Bambi, az őzike...


Fotó: Hemző Károly

Borított mandulás
szilvatorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 1 narancs
  • 30 kisebb szem szilva
  • 120 g vaj/margarin
  • 50 g hámozott mogyoró
  • 120 g finomliszt
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 100 g+1 ek. porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 3 ek. szilvapálinka
  • 30-35 szem hámozott mandula
A
B
C
D
E
F
G

1. A narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk. A szilvaszemeket ugyancsak megmossuk, felitatjuk róluk a vizet, majd kettévágjuk és kimagozzuk.

2. A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, alját vékonyan kikenjük olvasztott vajjal/margarinnal, és magházukkal lefelé sűrűn kirakjuk felezett szilvaszemekkel (A). A maradék szilvát gerezdekre szeljük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A mogyorót megdaráljuk vagy aprítógépben finomra vagdaljuk, aztán összekeverjük a liszttel és a fahéjjal. 100 g porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojásokat habosra-fehérre keverjük. Belereszeljük a narancs héját (B), több részletben hozzáadjuk a mogyorós lisztet (C), a langyos vajat/margarint (D), végül a pálinkát. A szilva tetejére öntjük-simítjuk (E), belenyomkodjuk a maradék szilvagerezdeket, és középső bordamagasságra állított rácson 35-40 percig sütjük (tűpróba!).

4. A mandulát serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül, folyamatosan keverve világosdrappra pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy a forró serpenyőben továbbpirulva meg ne égjen!

5. Kivesszük a tortát a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük (nem lesz túl magas!), majd meglazítjuk és leemeljük róla a karikát, oldaláról pedig lehántjuk a sütőpapírt. Tetejét megszórjuk 1 ek. porcukorral (F), ráfektetünk egy méreténél valamivel nagyobb sütőpapírlapot, aztán a tortarácsot, és határozott mozdulattal megfordítjuk (G). Azonnal leemeljük a tetejéről, azaz aljáról a fém tortalapot és a sütőpapírt, végül a szilvák üregébe illesztjük-nyomkodjuk a mandulaszemeket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk, és tortaszerűen szeleteljük. Kisebb szemű, nem túl érett naktarinnal is finom!

Tippek:

– Fahéjjal illatosított, krémsűrűségűre felvert tejszínhabot, illletve szilvamártást kínálhatunk mellé: 30 kisebb szem szilvát megmosunk, kimagozzuk, lábaskába tesszük. Hozzáadunk 80 g kristálycukrot, 2 ek. citromlét, 1 dl vörösbort, 1/2 kk. őrölt fahéjat, 1/4 kk. őrölt szegfűszeget (esetleg ugyanennyi gyömbért), majd mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. 1 dl hideg borban/vízben elkeverünk 2 csapott ek. étkezési keményítőt vagy vaníliás pudingport, a szilvához adjuk, és éppen csak besűrítjük (1 perc). Hagyjuk langyosra hűlni, végül szilvapálinkával, rummal vagy egyéb illatos likőrrel „bolondítjuk”.
– A sütőben sült mandula egyenletesebben pirul meg, mint a serpenyőben sült, ezért érdemes belőle nagyobb mennyiséget készíteni. A mandulát sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, 220-240 °C-ra felforrósított sütőben, 2-3 percenként lazán megkeverve világosdrappra pirítjuk, majd sütőpapírostul kiemeljük a tepsiből, és hagyjuk egészen kihűlni. Csavaros üvegbe zárva sokáig ropogós marad!

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

280 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szilvás rózsatorta

Spenótos papucs

Krémsajtos-
olívás papucs

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Gombás táska

Túrós zöldségtorta

Sajtos-sonkás
papucs

Fasírtmuffin

Szárazborsókrém-
kenegető

Almás-zöldséges
heringsaláta

Tökmagos-
sajtos stangli

Krumplisaláta
túrókrémmel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: