2017. október 19.
Nándor napja van

TÉSZTASÜLTEK > Kenyerek

A sokoldalú kenyértésztából nem csupán megunhatatlan pizzákat, de különféle finomságokkal gazdagított, már-már süteményszámba menő fonatokat, koszorúkat, bucikat vagy kedvünk-fantáziánk szerint való, változatos kenyérféléket is süthetünk. Ez a fonott kenyér Toszkána ajándéka.


Fotó: Hemző Károly

Olívás-diós
kenyérfonat

Hozzávalók 2 fonathoz, illetve 20 szelethez:

  • A tésztához:
  • 300 g finomliszt
  • 250 g teljes kiőrlésű finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 20 g élesztő
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 dl víz
  • 1 csapott ek. só
  • 5 ek. (classico) olívaolaj
  • Továbbá:
  • 1 kis ág rozmaring (10 cm-es)
  • 80 g dió
  • 80 g kimagozott zöld olívabogyó
  • 120 g ementáli vagy gouda vagy edami sajt
  • feketebors
  • 1 kk. olaj
  • 1 tojás

1. Mélyebb (kelesztő-)tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a közepébe készített mélyedésbe öntjük a langyos tejben elkevert élesztőt és cukrot, letakarjuk. 5 perc múlva hozzáadjuk a langyos vízben feloldott sót, végül az olívaolajat, és hólyagos, rugalmas tésztává dagasztjuk (ha túl kemény, további 1/2-1 dl langyos vizet adunk hozzá). Letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük

2. A rozmaringlevélkéket finomra, a diót és az olívabogyókat darabosra, a sajtot apró kockákra vágjuk.

3. A tésztát lisztezett munkalapon kihuzogatjuk, belegyúrjuk a diós-olívás keveréket, a rozmaringot, a sajtot, végül néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot, és két cipóra osztjuk. Az egyikből 25 cm-es rudat formálunk, 3 darabra vágjuk, 50 cm-es rudakra sodorjuk, hármas fonással megfonjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. Ugyanígy járunk el a másik cipóval is, majd konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig felöntött edénykét (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!). Elkeverjük az olajat a tojással, megkenjük vele a fonatok tetejét, és 35-40 percig sütjük.

5. A sütőből kivéve azonnal megkenjük 1-2 ek. hideg vízzel, kissé hűlni hagyjuk, aztán rácsra emeljük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tippek:

− Készíthetjük 500 g fehér tönkölybúzalisztből is (TBL 70).
− Konyharuhával bélelt, jól záródó dobozban tárolva 1-2 napig friss marad (a konyharuha „páraszabályzóként” működik). Egyben vagy szeletelve jól bírja a mélyhűtőt.

Italajánlat:

Könnyű vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

71 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sárgarépás-
tojásos szendvics

Csicseriborsó-
mártogató

Krémsajtos-
olívás papucs

Paprikás-sajtos
cukkininyársak

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sajtkrémes
mártogató

Spenótos
omlett-tekercs

Toszkán olívás
lapos kenyér

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Tramezzini mortadellával
és paradicsommal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: