2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Egyszerű, finom, klasszikus olasz dessszert a „panna cotta” névre hallgató
vaníliás főzött tejszínkrém, amelyet különféle gyümölcsmártásokkal, csokoládé-
vagy karamellöntettel szoktak fogyasztani.


Fotó: Hemző Károly

Fügés tejszínkrém
karamellöntettel
Eredeti neve: Panna cotta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 9 lap (15 g) zselatin
  • 4 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 80 g kristálycukor
  • 1 vaníliarúd
  • Továbbá:
  • 80 g kristálycukor
  • kisujjnyi fahéj
  • 2 dl+1 kk. tejszín
  • 4 ek. rum
  • 4-8 érett füge

1. A zselatinlapokat beáztatjuk bő hideg vízbe. A tejszínt, a tejet és a cukrot lábaskába tesszük. Hozzáadjuk a felhasított vaníliarudat és a belsejéből késheggyel kiemelt vaníliapépet, jól összeforrósítjuk (ügyeljünk arra, hogy ne forrjon fel!). Lehúzzuk a tűzről, kiemeljük belőle a vaníliarudat, beletesszük a kinyomkodott zselatint, és olvadásig keverjük.

2. Hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük a krémet, aztán 4 db hideg vízzel kiöblített, 1,5-1,8 dl-es sima vagy cakkos oldalfalú felfújt- illetve pudingformába öntjük, és hagyjuk egészen kihűlni. Lazán letakarjuk, betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen (4 óra).

3. A karamellöntethez a kristálycukrot felforrósított edénykében világosbarnára pirítjuk, felöntjük 1 dl vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, és mérsékelt tűzön sűrű sziruppá főzzük (ügyeljünk arra, hogy a cukor ne piruljon túl, mert ha megég, keserű lesz az öntet is!). Folyamatosan keverve hozzáadunk 2 dl tejszínt, további 2-3 percig főzzük-sűrítjük, hagyjuk kihűlni. Kiemeljük belőle a fahéjat és a rummal illatosítjuk.

4. Tálalás előtt a formák belső szegélyén késheggyel éppen csak fellazítjuk a krémet, a formákat 3-4 másodpercre óvatosan meleg vízbe mártjuk, majd kistányérokra borítjuk belőlük a krémet. Körbelocsoljuk a karamellöntettel, amelybe a maradék 1 kk. tejszínből pöttyöket cseppentünk, és késheggyel belehúzunk. A fügéket puha kendővel megtörölgetjük, félbe-negyedbe vágjuk és a kupolák tetejére, illetve mellé csinosítjuk.

Tippek:

A vaníliatokot vétek volna kidobni, mert az egyszeri használat után erősen aromás marad. Langyos vízzel jól lemossuk, szárazra törölgetjük, 1 napig száradni hagyjuk, majd csavaros üvegbe zárjuk, és további felhasználásra félretesszük. Például kettétörjük, és beleágyazzuk porcukorba – 2 hét múlva mennyei illatú porcukrunk lesz, de úgy is lehet, hogy a majdnem száraz vaníliatokat kisebb darabokra tördeljük, hagyjuk egészen megszáradni, aprítógépben finomra pörgetjük és úgy keverjük a porcukorhoz (ezzel házi bourbon vaníliás cukrot készítünk).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

572 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Túrós zöldségtorta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Fasírtmuffin

Spenótkrémmel
töltött tojás

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Spenótos-
tojásos rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: