2018. február 24.
Mátyás napja van

TÉSZTASÜLTEK > Pizzák és lepények


Fotó: Hemző Károly

Margherita pizza és
cukkinis-hagymás pizza

Hozzávalók 8 személyre:

  • A pizzatésztához:
  • 1 ek. kristálycukor
  • 50 g élesztő
  • só, bors
  • 12 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 kg finomliszt
  • A rakományhoz:
  • 800 g hámozott paradicsom (konzerv)
  • 20-22 friss bazsalikomlevél
  • 500 g cukkini
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6-8 ek. olaj
  • 250 g mozzarella
  • 100 g füstölt sajt vagy juhsajt (pecorino)
  • 15-20 szem olívabogyó
  • 1+1 kk. szárított oregánó
  • 1 kk. szárított bazsalikom

1. A felsorolt hozzávalókból elkészítjük a gyors pizzatésztát, azaz 7 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, 2 ek. sót és az olajat, majd a liszthez adjuk, és fényesre-hólyagosra dagasztjuk. Letakarjuk, 20 percig kelesztjük.

2. A paradicsomot leszűrjük, nem túl vékony csíkokra szeljük vagy lazán szétnyomkodjuk, lecsepegtetjük. A bazsalikomlevélkéket leöblítjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit nem túl apróra vágjuk és a paradicsomhoz keverjük. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A cukkinikat és a hagymát felkarikázzuk. 2 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a cukkinit és az áttört fokhagymát, egy kevés sót és borsot, élénk tűzön 5 percig pirítjuk. A mozzarella-gombócokat kiemeljük a levükből, vékonyan felszeleteljük. A sajtot megreszeljük, az olívabogyókat lecsepegtetjük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 4-8 kisebb-nagyobb átmérőjű pizzaformát (vagy 2 peremes, 30x40 cm-es tepsit) vékonyan kikenünk olajjal.

4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk (az ügyesebbek erőteljesen a gyúródeszka lapjához csapkodhatják...), 4-8 kisebb-nagyobb korongra (vagy 2 tepsinagyságú tésztalapra) nyújtjuk-formázzuk, a pizzaformákba/tepsikbe terítjük, a széleket kissé felmagasítjuk, közepüket villával megszurkáljuk, és vékonyan megkenjük olajjal. Szegélyükön 2-2 cm-t szabadon hagyunk, arányosan elosztva valamennyit megkenjük a bazsalikomos paradicsommal, megszórjuk sóval, szárított bazsalikommal és oreganóval, majd 20 percig sütjük.

6. A Margherita pizzához elrendezzük a paradicsom tetején a mozzarellát. A cukkinis-hagymás pizzához a paradicsom tetejére halmozzuk a pirított zöldséget, megszórjuk a reszelt sajttal és az olívabogyóval. Mindkettőt meglocsoljuk kevés olajjal, és már csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon (10-12 perc). A félretett bazsalikomlevélkékkel díszítjük, frissen-forrón tálaljuk.

Tippek:

Mélyhűtött pizzatésztából vagy elősütött pizzalapokból nagyon gyorsan elkészíthető.

Érdekességek:

1889 nyarát I. Umberto olasz király és Margherita királyné szokás szerint Capodimonte-ban, a nyári rezidenciában töltötte. Úgy hírlik, hogy az olaszok szépséges és szeretett királynéja elunta az udvari konyha ízeit, és arra szottyant kedve, hogy megkóstolja a pórias pizzát. Tüstént a palotába hívatták Nápoly leghíresebb pizzasütőjét, bizonyos don Raffaele Esposito nevezetűt és feleségét, donna Rosát, aki felülmúlhatatlan tésztacsapkodó hírében állott, míg férjura a tésztapörgetésnek volt művésze. Nos, mindjárt háromféle pizzát készítettek: egy hagyományosat (sertészsírral, sajttal, bazsalikommal), egy másik kedvencet (olajjal, paradicsommal, fokhagymával) és az olasz trikolór jegyében egy teljesen újat: piros paradicsommal, fehér mozzarellával és zöld bazsalikommal. Margherita királynénak ez utóbbi nyerte el legfenségesebb tetszését, így don Raffaele másnap már Margherita pizza néven reklámozta legújabb kreációját...

Italajánlat:

Könnyű félszáraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

675 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Tramezzini mortadellával
és paradicsommal

Toszkán olívás
lapos kenyér

Túrós zöldségtorta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Gombás-szalonnás-
paradicsomos pizza

Sonkás-sajtos
töltött lepény

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Sajtkrémes
mártogató

Fűszeres csiga
pizzasütő módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: