2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SÜTEMÉNYEK > Rétesek


Fotó: Hemző Károly

Bécsi szőlős-
túrós rétes

Hozzávalók 3 rúdhoz, illetve 15-18 szelethez:

  • 500 g nagy szemű, fehér és vörös szőlő vegyesen
  • 100 g félzsíros tehéntúró
  • 3 tojás
  • 40+100 g lágy vaj/margarin
  • 100 g tejföl
  • 80 g kristálycukor
  • 50 g finomliszt
  • 1 csomag (12 lapos) réteslap
  • porcukor a szóráshoz

1. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet. Ha a túró gurulós-morzsás, szitán áttörjük, illetve eleve krémes állagú túrót vásárolunk. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való nagy tepsit/sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. 40 g vajat/margarint és a túrót habosra keverjük, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, aztán a tejfölt. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval, majd az apránként beleszórt kristálycukorral kemény habbá verjük, és a liszttel felváltva összeforgatjuk a túrókrémmel.

3. 100 g vajat/margarint felolvasztunk. Nedves konyharuhára fektetünk 4 réteslapot, laponként-egyenként megpöttyözzük vajjal/margarinnal. A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva a felső lap felénk eső harmadára púpozzuk a túrókrém egyharmadát, és megszórjuk a szőlő egyharmadával. Felhajtjuk a rövidebb tésztaszéleket a töltelékre, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. A hajtással lefelé a tepsire/sütőlapra emeljük, és azonnal megkenjük vajjal/margarinnal (hogy meg ne száradjon).

4. A maradék hozzávalókból, a fenti módon további 2 rudat formálunk, és a forró sütőben 25-30 percig sütjük. Hagyjuk langymelegre hűlni, aztán 4-5 cm-es, kissé rézsútos szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva kínáljuk. Igazán csak frissen jó!

Fontos:

Ha nem fogyasztjuk el azonnal, csak tüllernyővel takarjuk le, hogy „levegőzhessen”, mert hamar megereszkedik a tésztája.

Megjegyzések:

Előfordulhat, hogy túlságosan vékonyak vagy sérültek a lapok, ezért sülés közben kifakad a rétes oldala és egy kevés töltelék kifolyik belőle, nem baj – mire langyosra hűl, a töltelék is megköt annyira könnyen tudunk bánni vele!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

160 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szőlős
zöldségköret

Almás-szőlős
sajtsaláta

Szőlős-szalonnás
sajtsaláta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Mini sajtnyársak

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Zöldségleves májgaluskával

Sonkás táska
és stangli

Tejszínes-gombás
galuska

Szőlős-almás
szárzellersaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: