2017. december 12.
Gabriella napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Az iskolai tízórainak is kiváló, divatos tramezzini (ejtsd: tramedzíni) olasz találmány, és nem egyéb, mint afféle fedett szendvics. A szokásosnál kissé nagyobb méretű, két vékony szendvicskenyérszelet közé több rétegben változatos finomságokat fektetünk, majd átlósan 2 nagy háromszögre vágjuk, és a „töltelék", valamint ujjaink tisztaságának megóvása érdekében papírszalvétába csomagoljuk. A variációknak se szeri, se száma, egy trükk azért van: a kenyérszeleteket mindig kenjük meg valamilyen krémmel-zsiradékkal, és abba nyomkodjuk bele a tetszőleges finomságokat, mert különben könnyen kicsúsznak a kenyérszeletek közül (kivált a szeletelt zöldségféle).


Fotó: Hemző Károly

Tramezzini mortadellával
és paradicsommal

Hozzávalók 8 darabhoz:

1. A paradicsomokat megmossuk, 1/2 cm-es karikákra szeljük, megszórjuk sóval és borssal. A bazsalikom- és salátaleveleket megmossuk, konyharuhára terítve szárazra lapogatjuk. A salátaleveleket vékony csíkokra vágjuk, meghintjük sóval, borssal, a citromlével és az olívaolajjal, majd lazán összekeverjük.

2. A kenyérszeleteket (4 lehet fehér-, 4 pedig barna- vagy rozskenyér) megkenjük vajjal/majonézzel, négyet megszórunk a lecsepegtetett salátacsíkok felével. Mindegyik tetejére 1-1 – a kenyér méretére összehajtogatott – mortadella-/sonkaszeletet fektetünk, aztán az arányosan elosztott bazsalikomlevelek, a lecsepegtetett paradicsomszeletek és a maradék salátacsíkok következnek. Megkent felükkel lefelé befedjük a maradék 4 kenyérszelettel, óvatosan összenyomkodjuk, és átlósan félbevágjuk (ha speciális, erre a célra sütött, nagy kenyérszeletekkel dolgozunk, előzőleg vékonyan-szabályosan körbevágjuk őket). Tálra halmozzuk, tetejüket zöldfőszerlevélkékkel díszítjük, és papírszalvétába göngyölve fogyasztjuk.

Változatok:

Minél többféle hozzávalóból készítjük, annál finomabb. Felvágottak, hideg sültek, markáns fűszerezésű krémek, szeletelt sajtfélék, uborka, paprika, ecetes savanyúság, gyümölcsök stb. mind alkalmas arra, hogy töltelékké váljon, csak az a fontos, hogy ügyeljünk az ízek és a színek harmóniájára. Az alapozáshoz szükséges zsiradékot majonézzel, krémsajtokkal, egyéb „kencékkel" is helyettesíthetjük – ahogy tetszik...

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

168 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtos-sonkás
papucs

Krémsajtos-
olívás papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Gombás táska

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Csicseriborsó-
mártogató

Zöldséges rétes

Sajtkrémes falatkák

Túrós zöldségtorta

Fasírtmuffin

Toszkán olívás
lapos kenyér
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: