2017. március 27.
Hajnalka napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

A hófehér, tömör-gömbölyded fejű karfiolt a káposzta-nemzetség arisztokrata rangú tagját találóan kelvirágnak is nevezik, hiszen valóban virágja a növénynek.
A régészet tanúsága szerint idestova 8000 éve ismert és kedvelt zöldség, eredete bizonytalan: Közel-Keletről, talán Kis-Ázsiából, de meglehet, hogy Egyiptomból származik, az viszont bizonyos, hogy a 16. század derekán került Európába, még pedig Cipruson keresztül, ahol csak „fejetlen káposztának” becézték.


Fotó: Hemző Károly

Hagymás-diós
karfiolsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg karfiol (800 g tisztítva)
  • 2 kis fej lilahagyma
  • 1 citrom leve
  • 2 dl félszáraz fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 szem koriandermag
  • 20 szem feketebors
  • 2-3 ágacska friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű
  • 6-8 szál snidling
  • 50 g dió
  • Az öntethez:
  • 2 ek. fehérborecet
  • 4 ek. főzőlé
  • 1 kk. porcukor
  • 1 kk. mustár
  • só, bors
  • 8 ek. (extra vergine) olívaolaj
A
B
C
D
E
F

1. A karfiol zöldjét lehántjuk (A), torzsájáról levágva kisebb rózsákra bontjuk (B), megmossuk, lecsepegtetjük. Meghámozzuk, és szirmaival párhuzamosan vékony gerezdekre vágjuk a lilahagymákat (C), meglocsoljuk az átszűrt citromlé felével (D), lefedjük.

2. A maradék citromlével és a fehérborral felteszünk forrni 1 liter vizet. Közben a fokhagymát meghámozzuk. A koriander- és borsszemeket vastagabb nejlon- vagy papírtasakba takarva húsverővel kissé „megkalapáljuk”-ellapítjuk, és a fokhagymával, valamint a kakukkfűvel együtt teatojásba zárjuk. 1 kk. sót szórunk a forrásban lévő vízhez, hozzáadjuk a teatojást, és szelíd tűzön 5 percig forraljuk.

3. Beletesszük a karfiolt (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) és a babérlevelet (E), amitől a karfiol ízletesebb lesz, a lakás pedig kevésbé „illatos”, és majdnem puhára, de még „ropogósra” főzzük (kb. 10 perc). Szűrőtálba szedjük, alaposan lecsepegtetjük, levéből 4 evőkanálnyit félreteszünk az öntethez. A lilahagymát leszűrjük.

4. Az öntethez simára keverjük a borecetet a hagyma páclevével, a félretett főzőlével, a porcukorral és mustárral, ízlés szerint frissen őrölt borssal, végül cseppenként hozzáadjuk az olívaolajat, és csak a végén sózzuk.

5. Lazán összekeverjük a karfiolt a lilahagymával, nagyobb, lapos tálra halmozzuk, bevonjuk az öntettel. A snidlinget felaprózzuk, a diót durvára vágjuk (F), és megszórjuk velük a saláta tetejét. Langyosan vagy hidegen, de nem behűtve fogyasztjuk.

Tippek:

Fokhagymás majonézmártással is finom:
100 g majonézben elkeverünk 4 gerezd áttört fokhagymát, 1 dl száraz fehérbort, 200 g joghurtot, 1 nagy csokor finomra vágott petrezselymet, ízlés szerint porcukrot vagy édesítőszert, sót és borsot, szükség szerint citromlét, majd beleforgatjuk a főtt karfiolt és a pácolt hagyma kétharmadát, legalább 1 órát érleljük benne. Tálaláskor a maradék hagymával, petrezselyemmel díszítjük. Fehér húsú főtt vagy sült hideg szárnyasok, halak mellé kínálhatjuk.

Változatok:

− Lilahagyma helyett 1 karcsú, felkarikázott, blansírozott póréhagymával is készíthetjük.
− 50-80 g érett márványsajtot vagy juhtúrót is morzsolhatunk a tetejére.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc

Energiatartalom:

361 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Dijoni hagymasaláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Majonézes
tojássaláta

Mediterrán krumplisaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Toszkán
kenyérsaláta

Mazsolás répasaláta
cikóriával

A leveles salátákról

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Sajtkrémes
mártogató

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Olívás
paradicsomsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: