2018. augusztus 17.
Jácint napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A borjú- vagy sertéshúsból készülő klasszikus rántott szelet – amelynek eredetiségét Milánó is magáénak követeli – a bécsi, pontosabban
a monarchiás konyha örökségeként került a magyar konyha kedvelt ételei közé.
Hagyományosan petrezselymes főtt krumpli vagy hagymás krumplisaláta illik hozzá, ezúttal azonban paradicsomos cukkiniragut készítünk hozzá.


Fotó: Hemző Károly

Rántott szelet
cukkiniraguval

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g zsenge cukkini
  • 200 g kemény paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-6 mentalevél + a díszítéshez
  • 2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 6 ek. borecet
  • só, bors
  • 1 púpozott kk. kristálycukor
  • 8 vékony szelet kicsontozott karaj (600 g)
  • 100 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 200 g zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

1. A cukkinkat megmossuk, két végüket levágjuk, uborkagyalun hámozatlanul felkarikázzuk. A paradicsomokat megmossuk, meghámozzuk, majd félbevágjuk, magjaikat-levüket eltávolítjuk, nagyjából felaprózzuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk. A mentaleveleket leöblítjük, finomra vágjuk.

2. Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olívaolajat, rózsaszínűre pirítjuk benne a tenyérrel kissé szétlapított fokhagymát, kiemeljük. Beleforgatjuk a cukkinit, (két favillával) gyakran megkeverve, élénk tűzön 3 percig pirítjuk, lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a paradicsomot és a mentát, félretesszük.

3. 1/2 dl vízben elkeverjük a borecetet és a cukrot, 1/2 kk. sót, néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot és a cukrot, 1 percig forraljuk. Hozzákeverjük a maradék 2 ek. olívaolajat, a paradicsomos cukkinira öntjük, melegen tartjuk.

4. A karajszeleteket leöblítjük, papírkendővel szárazra töröljük, eltávolítjuk róluk a fölösleges zsiradékot, majd egyik élükön lévő hártyájukat 2-3 helyen ollóval megcsipkedjük (hogy sülés közben ne púposodjanak fel). Folpackkal letakarva szelíden kiverjük, megszórjuk néhány csipet sóval. A lisztet és a zsemlemorzsát kisebb tepsibe vagy lapos tálba szórjuk, a tojásokat mélyebb tálban, villával kissé felverjük. 

5. A hússzeleteket lisztbe, tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, lerázzuk róluk a felesleget, és forró, bő olajban, mérsékelt tűzön aranybarnára sütjük. Papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajat, végül egy rétegben nagyobb tálra rendezzük őket, tetejükre halmozunk 1-2 ek. cukkiniragut, és mentalevélkékkel díszítve mihamarabb tálaljuk.

Fontos:

Amint színt kap a fokhagyma, azonnal emeljük ki az olajból, mert könnyen megég, és megkeseríti az olajat, illetve az ételt!

Tippek:

– Tálalhatjuk két külön tálon is: az egyiken a rántott húst citromgerezdekkel, a másikon langymeleg cukkiniragut, amelyet mentalevelekkel díszítünk (így ropogósabb marad a panírbunda).
– Hidegen is remek: mind a húst, mint a cukkiniragut hagyjuk egészen kihűlni, ez utóbbit a hús tetejére púpozzuk, és friss házikenyeret kínálunk hozzá.

Változatok:

Zsemlemorzsa helyett reszelt parmezán sajtba is forgathatjuk a hússzeleteket (amennyivel drágább, annyival finomabb is); ez esetben kevés vajban/margarinban sütjük meg őket.

Italajánlat:

Könnyű fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

430 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-mozzarellás
céklasaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tonhalas
krumplisaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Krémsajtos-
olívás papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos-
tojásos rétes

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Zöldbabcsokor
paprikával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: