2017. június 29.
Péter, Pál napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal


Fotó: Hemző Károly

Gombás-káposztás
pulykatokány

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g sárgarépa
  • 1 dundi póréhagyma
  • 200 g erdei (pl. róka-, vargánya-) vagy barna sampinyon gomba
  • 600 g fehér káposzta
  • só, bors
  • 600 g kicsontozott pulykacomb
  • 2 ek. olaj
  • 8 szem borókabogyó
  • 2 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
  • 1+1 dl félszáraz rozébor
  • 40 g vaj/margarin
  • 1 babérlevél

1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát apróra felkockázzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a pórét karikákra, a gombát karcsú gerezdekre vagy vastagabb szeletekre vágjuk (a rókagombát kisebb darabokra tépkedjük). A káposztát vékony csíkokra szeljük, kissé besózzuk.

2. A húst féltenyérnyi szeletekre vágjuk, és a felhevített olajon, élénk tűzön hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagyma felét, az áttört fokhagymát, a borókabogyókat, a kakukkfüvet és 1 dl bort, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, 30 percig pároljuk. Ezután rádobjuk a sárgarépát, a pórét és a gombát, fedő alatt további 15-20 percig, teljes puhulásig főzzük.

3. Megfonnyasztjuk a vajban/margarinban a maradék hagymát, hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, a babérlevelet és a maradék 1 dl bort. Fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk, levét teljesen elfőzzük – ha szükséges, csak a végén sózzuk. A káposztát előmelegített tálba terítjük, levével együtt tetejére szedjük a gombás-zöldséges húst, és máris tálaljuk. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonya illik hozzá.

Változatok:

Készíthetjük:
–  bárány-, marha- vagy nyúlhúsból is;
–  bor helyett sörrel is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

590 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli vegyes saláta
nyers céklával

Karalábé-retek-
alma saláta

Sajtos-sonkás
papucs

Csirkeragu
rizskoronában

Majonézes
kínaikel-saláta

Fasírtmuffin

Húsos
lilahagymatorta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Almás-gombás
rakott krumpli

Sajtkrémes
mártogató

Zöldséges
húsgombócok

Illatos hússal
töltött cukkini
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: