2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Ez a sütőben készített, francia illetőségű, rafinált de egyszerű és könnyű gyümölcsdesszert valódi különlegesség, és bátran állíthatom, hogy igaz örömükre szolgál a vanília-rajongóknak.


Fotó: Hemző Károly

Szőlő-körte gratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 (bio)citrom
  • 2 közepes körte
  • 120 g fehér és piros szőlő vegyesen
  • 1 kk. lágy vaj/margarin
  • 1 vaníliarúd
  • 4+1 dl tej
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 tojássárgája
  • 80 g kristálycukor
  • 1 ek. mandulaforgács
  • 1 ek. porcukor

1. A citromot forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, sárga héjából 3 kisujjnyi csíkot lehántunk, fél citrom levét kinyomjuk és átszűrjük. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, gerezdekre szeljük és megkenjük citromlével. A kétféle szőlőt megmossuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk, magjukat kiemeljük. Vékonyan kikenünk a vajjal/margarinnal 4 lapos tűzálló tálkát.

2. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejéből a pépet, majd a citromhéjjal együtt 4 dl tejbe dobjuk, felforraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük, végül leszűrjük. A maradék 1 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport.

3. Habüstben  kikeverjük a tojássárgákat a cukorral, apránként beledolgozzuk a pudingos, majd a forró tejet. Gőz fölött, folyamatosan keverve sűrű krémmé főzzük, a tálkákba simítjuk, és hagyjuk langyosra hűlni.

4. A sütőt előmelegítjük 250 °C-ra vagy grillező programra kapcsolunk. Felitatjuk a citromlét a körtegerezdekről, a krém tetejére fektetjük, megszórjuk a szőlővel, a mandulaforgáccsal és fátyolnyi porcukorral. A sütőben 7-8, grillsütőben 2-3 percig, enyhe pirulásig sütjük, és langymelegen tálaljuk.

Tippek:

Kitűnő vendégváró, mert a krémet előre elkészíthetjük, ám a gyümölcsöt csak közvetlenül sütés előtt tegyük a tetejére, mert levet ereszt és elfolyósítja!
 

Változatok:

– Mandulaforgács helyett gazdagíthatjuk darabosra vágott dióval, mogyoróval is.
– A krémbe 50-80 g étcsokoládét is keverhetünk

Érdekességek:

A gratin (ejtsd: graten), avagy „csőben sült” a francia konyha nagy találmánya, és azt jelenti, hogy valamilyen előfőzött zöldségfélét, tésztát, rakottast bevonunk egy többé-kevésbé sűrű mártással, amely tojással, tejjel/tejszínnel vagy tejföllel, továbbá (az ételhez igazódóan) sajttal, liszttel vagy étkezési keményítővel, pudingporral és fűszerekkel készül, majd forró sütőben, azaz „csőben” szép pirosra sütünk. Esetünkben a nyers gyümölcs a krém tetejére kerül.

Italajánlat:

Fűszeres desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

349 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Mini sajtnyársak

Orosz
csirkehússaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Spenótos papucs

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tatárbifsztek

Tonhalas
krumplisaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Burgundiai
rokfortos körte

Almás-szőlős
sajtsaláta

Körtés-diós
zellersaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: