Süssünk együtt!
Az úton-útfélen megtermő szerény szilva többtucatnyi finom sütemény fontos kelléke, így ennek a mennyei pitének is, amelyet a pudinggal megfogott túrókrém a feledhetetlenségbe emel. Elkészítése (a sütemény tömege és a hosszú sülés miatt) igényel ugyan némi időt, de állíthatom, megéri!

Fotó: Hemző Károly
Szilvás
túrókrémszelet
Hozzávalók kb. 48 kockához:
- Az omlós tésztához:
- 250 g fagyos vaj/margarin + a tepsihez
- 500 g finomliszt + a tepsihez
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- A töltelékhez:
- 1 kg magvaváló szilva
- 50 g darált mandula
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 6 tojás
- só
- 300 g finomított kristálycukor
- 1,5 kg krémes állagú tehéntúró
- 1/8 liter (125 g) olaj
- 1 (bio)citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 3 tasak vaníliás pudingpor
- A morzsához:
- 175 g vaj/margarin
- 250 g finomliszt
- 125 g porcukor + a szóráshoz







1. Az omlós tésztához a vajat/margarint apróra felkockázzuk, majd az összes felsorolt hozzávalóval együtt keverőtálba tesszük, és a robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk (aprítógéppel néhány pörgetés az egész). Munkalapra borítjuk, gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. A töltelékhez a szilvaszemeket megmossuk, lecsepegtetjük, szárukat kitörjük, nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk, kimagozzuk (A). A mandulát és a fahéjat összekeverjük. A sütőbe való zománcos-peremes tepsit kikenjük vajjal/margarinnal és beszórjuk liszttel (a fölösleget kirázzuk belőle), vagy kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a kristálycukorral. Hozzáadjuk a túrót (B), az olajat, az alaposan megmosott citrom reszelt héját, az átszűrt citromlét, apránként a massza tetejére szitálva a pudingport, végül több részletben, óvatosan a tojáshabot (C).
4. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a tepsibe terítjük, pizzanyújtóval (vagy sima falú befőttes-/sörösüveggel) belenyújtjuk-eligazgatjuk (D). Villával sűrűn megszurkáljuk, beszórjuk a fahéjas mandulával, a szilva felével, aztán tetejére szedjük, és egyenletesen elsimítjuk a túrókrémet (E). Megszórjuk a maradék szilvával, és középső bordamagasságon 45 percig sütjük.
5. Közben a morzsához a vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk kihűlni. A lisztet és a cukrot keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a vajat/margarint, majd a robotgép dagasztóspiráljával morzsává keverjük. Egyenletesen elosztva a sütőből kivett sütemény tetejére szórjuk (F), visszatesszük a sütőbe, és további 40 percig, drappra-ropógósra sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni.
6. Tálalás előtt a süteményt kb. 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerinti méretre-alakzatokra vágjuk, lapos tálra rendezzük, és meghintjük fátyolnyi (vaníliás vagy fahéjas) porcukorral.
Tippek:
A kész sütemény remekül viseli a mélyhűtést; tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
Változatok:
Szilva helyett készíthetjük érett, de kemény nektarinnal, hámozott őszibarackkal, egyéb karaktares ízű gyümölcsökkel, illetve ezek jól lecsepegtetett befőtt-változatával.
Italajánlat:
Desszertbor, édeskés pezsgő