2017. október 23.
Gyöngyi napja van

Süssünk együtt!

Az úton-útfélen megtermő szerény szilva többtucatnyi finom sütemény fontos kelléke, így ennek a mennyei pitének is, amelyet a pudinggal megfogott túrókrém a feledhetetlenségbe emel. Elkészítése (a sütemény tömege és a hosszú sülés miatt) igényel ugyan némi időt, de állíthatom, megéri!


Fotó: Hemző Károly

Szilvás
túrókrémszelet

Hozzávalók kb. 48 kockához:

  • Az omlós tésztához:
  • 250 g fagyos vaj/margarin + a tepsihez
  • 500 g finomliszt + a tepsihez
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • A töltelékhez:
  • 1 kg magvaváló szilva
  • 50 g darált mandula
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 6 tojás
  • 300 g finomított kristálycukor
  • 1,5 kg krémes állagú tehéntúró
  • 1/8 liter (125 g) olaj
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 3 tasak vaníliás pudingpor
  • A morzsához:
  • 175 g vaj/margarin
  • 250 g finomliszt
  • 125 g porcukor + a szóráshoz
A
B
C
D
E
F

1. Az  omlós tésztához  a vajat/margarint apróra felkockázzuk, majd az összes felsorolt hozzávalóval együtt keverőtálba tesszük, és a robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk (aprítógéppel néhány pörgetés az egész). Munkalapra borítjuk, gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A töltelékhez a szilvaszemeket megmossuk, lecsepegtetjük, szárukat kitörjük, nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk, kimagozzuk (A). A mandulát és a fahéjat összekeverjük. A sütőbe való zománcos-peremes tepsit kikenjük vajjal/margarinnal és beszórjuk liszttel (a fölösleget kirázzuk belőle),  vagy kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a kristálycukorral. Hozzáadjuk a túrót (B), az olajat, az alaposan megmosott citrom reszelt héját, az átszűrt citromlét, apránként a massza tetejére szitálva a pudingport, végül több részletben, óvatosan a tojáshabot (C).

4. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a tepsibe terítjük, pizzanyújtóval (vagy sima falú befőttes-/sörösüveggel) belenyújtjuk-eligazgatjuk (D). Villával sűrűn megszurkáljuk, beszórjuk a fahéjas mandulával, a szilva felével, aztán tetejére szedjük, és egyenletesen elsimítjuk a túrókrémet (E). Megszórjuk a maradék szilvával, és középső bordamagasságon 45 percig sütjük.

5. Közben a morzsához a vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk kihűlni. A lisztet és a cukrot keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a vajat/margarint, majd a robotgép dagasztóspiráljával morzsává keverjük. Egyenletesen elosztva a sütőből kivett sütemény tetejére szórjuk (F), visszatesszük a sütőbe, és további 40 percig, drappra-ropógósra sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni.

6. Tálalás előtt a süteményt kb. 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerinti méretre-alakzatokra vágjuk, lapos tálra rendezzük, és meghintjük fátyolnyi (vaníliás vagy fahéjas) porcukorral.

Tippek:

A kész sütemény remekül viseli a mélyhűtést; tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

Változatok:

Szilva helyett készíthetjük érett, de kemény nektarinnal, hámozott őszibarackkal, egyéb karaktares ízű gyümölcsökkel, illetve ezek jól lecsepegtetett befőtt-változatával.

Italajánlat:

Desszertbor, édeskés pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra 30 perc

Energiatartalom:

244 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtos-sonkás
papucs

Almás-zöldséges
heringsaláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Emeletes
szendvicsfalatkák

Fasírtmuffin

Szárazborsókrém-
kenegető

Gombás táska

Tökmagos-
sajtos stangli

Sajtkrémes
mártogató

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Spenótos
omlett-tekercs

Krémsajtos-
olívás papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: