2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék


Fotó: Hemző Károly

Szőlős-fűszeres
borzselé

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 1/2 (bio)citrom
  • 2 tasak/12 lap (20 g) zselatin
  • 7-7,5 dl tokaji hárslevelű
  • 100 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • kisujjnyi fahéj
  • 6-8 szem szegfűszeg
  • 1 dl tokaji aszú
  • 250 g fehér és vörös csemegeszőlő
  • 100 g friss dió
  • néhány kisebb citromfűlevél

1. A citromot forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, sárga héjából burgonyahámozóval 2-3 ujjnyit lehántunk, levét kinyomjuk és átszűrjük. A zselatint 1 dl (a lapokat 1,5 liter) hideg vízben felpuhítjuk.

2. A tokaji hárslevelűt felforraljuk a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citromhéjjal. Fedő alatt 10 percig pihentetjük, majd leszűrjük. 4-5 ek. meleg borral olvadásig kevergetjük a zselatint (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk), aztán a bor egészéhez öntjük, hozzáadjuk az aszút is, és langyosra hűtjük.

3. A szőlőt megmossuk, konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a nedvességet, leszemezzük. Ha vastag a héjuk, azt szép türelmesen lehántjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk, magjaikat késheggyel kiemeljük.

4. 4 nagyobb kehely/kompótostálka aljára 1-1 merőkanál lét szedünk, beleszórjuk a szőlőszemeket és az arányosan elosztott diógerezdeket, végül felöntjük a zselatinos borral (ha időközben megdermedne, fellangyosítjuk), és legalább 2 órára, illetve tálalásig hidegre tesszük. Tálaláskor zsenge szőlőlevelekkel, -kacsokkal vagy citromfűlevélkékkel (esetleg mélyhűtött ribizliszemekkel vagy cukrozott cseresznyével) díszítjük. Vaníliás cukorral édesített tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Ha gyerek is kap belőle, bor helyett szűrt szőlő- vagy almalével készítjük, úgy is nagyon finom!
– Készíthetjük vegyes gyümölcsökkel, illetve ezek mélyhűtött/befőtt változatával is, az a lényeg, hogy legalább egyharamda friss gyümölcs legyen.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

272 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Orosz
csirkehússaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Tatárbifsztek

Karfiol-brokkoli
krémleves

Spárgamimóza
sajtmártással

Burgundiai
rokfortos körte

Padlizsánkrémleves

Avokádókrém
paprikaladikban

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: