2018. december 18.
Auguszta napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Az alábbi recept már jó ideje (a most alig hatéves) Leonóra unokám kedvence, aki a pesztós tészta miatt könnyedén kiejtette kegyeiből az amúgy imádott galuskát...


Fotó: Elendel

Spagetti
bazsalikompesztóval
Eredeti neve: Spaghetti al pesto genovese

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 g fenyőmag vagy hámozott mandula
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4-5 dús szál bazsalikom (30-35 nagyobb levél)+a díszítéshez
  • 1 dl (extra vergine) olívaolaj
  • (tengeri) só, bors
  • 100 g parmezán sajt
  • 400 g spagetti
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1-2 koktélparadicsom

1.  A pestóhoz, azaz a mártáshoz kisebb serpenyőben, zsiradék nélkül világosra pirítjuk a fenyőmagot/mandulát, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen (az átforrósodott serpenyőben továbbpirul és keserű lesz!). Hagyjuk kihűlni. 

2. A fokhagymát meghámozzuk. A bazsalikomot megmossuk, alaposan lerázzuk róla a vizet, a leveleket lecsipkedjük a szárakról, és késes/elektromos aprítógépbe vagy turmixkehelybe szórjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a fenyőmagot/mandulát és az olívaolajat, finom péppé pörgetjük. Tálkába szedjük, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Megreszeljük a parmezán sajtot, felét a sűrű, illatos mártáshoz adjuk.

3. Felforralunk 4 liter vizet, hozzáadunk 1 ek. sót, beletesszük a tésztát, és gyakorta megkeverve a csomagoláson javasolt ideig főzzük (nem szabad túlfőnie!).

4. A tészta forró főzőlevéből 1 merőkanálnyit mélyebb tálba öntünk, körbeforgatjuk benne, majd kiöntjük. A tészát leszűrjük, kissé lerázzuk róla a vizet, és az előmelegített tálba csúsztatjuk. Hozzáadjuk a vajat/margarint és a mártást 3/4 részét, két favillával lazán összekeverjük, a maradék mártást a tészta közepére halmozzuk, és paradicsomgerezdekkel, valamint bazsalikombóbitákkal díszítve azonnal tálaljuk. A maradék reszelt sajtot külön tálkában kínáljuk hozzá.

Fontos:

Mivel a mártás hideg, melegíteni azonban nem tanácsos, mert megolvad benne a sajt és összeáll, ajánlatos a tésztát tűzforrón, azonnal tálalni. Ez az az eset, amikor jobb, ha a „kosztos” vár, semmint a tészta.

Tippek:

A látvány kedvéért tálalhatjuk úgy is, hogy a vajjal/margarinnal összekevert tésztát mélytányérokba szedjük, és az egyes adagok tetejére szedjük a mártást.

Italajánlat:

Félszáraz, könnyű vörös- vagy fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

778 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos
omlett-tekercs

Krémsajtos-
olívás papucs

Olasz
tésztasaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Spenótos-
tojásos rétes

Tésztával töltött
padlizsán

Spenótos-
lazacos gnocchi
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: