2018. november 21.
Olivér napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Francia hagymás-
sonkás pite

Hozzávalók 48 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 100 g tejföl
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 kk. só
  • A töltelékhez és az öntethez:
  • 1 kg hagyma
  • 2+2 ek. olaj
  • só, bors
  • 250 g főtt, füstölt sonka vagy tarja
  • 450 g edami vagy gouda sajt
  • 40 g finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 4 tojás

1. A lisztet elmorzsoljuk a vaj/margarinnal. A meglangyosított tejfölben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, a tojássárgáját és a sót, a liszthez adjuk és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, 30 percig kelesztjük.

2. A töltelékhez a hagymát meghámozzuk, uborkagyalun felkarikázzuk. Két részletben, 2-2 ek. forró olajban megfonnyasztjuk, erőteljesen sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni. A sonkát/tarját vékony csíkokra vágjuk, a sajtot megreszeljük. Az öntethez a lisztet simára keverjük a tejjel, hozzáadjuk a tejszínt, a tojásokat és a sajt kétharmadát.

3. Kibélelünk sütőpapírral egy 5-6 cm mély, kb. 30x40 cm-es (pl. a sütőhöz tartozó)  tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a tepsibe terítjük, szegélyét kissé felmagasítjuk, alját villával megszurkáljuk. Elsimítjuk rajta a hagymát, megszórjuk a sonkával/tarjával és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, bevonjuk az öntettel, végül megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

4. A sütő közepén 1 órán át sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán kb. 5x5 cm-es kockákra vagy szeletekre/rombuszokra vágjuk, és lapos tálra tornyozzuk. Remek italkorcsolya!

Tippek:

Sokáig friss marad, de a mélyhűtőt is pompásan tűri (1/4 tepsinyi darabokban érdemes lefagyasztani). Fontos, hogy amint kihűlt, tegyük el, majd fogyasztás előtt 2-3 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

Italajánlat:

Sör, félszáraz borok, pezsgő, aperitifek

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

151 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Gombás táska

Sonkás táska
és stangli

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Fasírtmuffin

Káposztás táska

Krémsajtos-
olívás papucs

Tatárbifsztek

Avokádókrém
paprikaladikban

Spenótos papucs

Sajtkrémes
mártogató

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: