2017. április 28.
Valéria napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Francia hagymás-
sonkás pite

Hozzávalók 48 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 100 g tejföl
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 kk. só
  • A töltelékhez és az öntethez:
  • 1 kg hagyma
  • 2+2 ek. olaj
  • só, bors
  • 250 g főtt, füstölt sonka vagy tarja
  • 450 g edami vagy gouda sajt
  • 40 g finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 4 tojás

1. A lisztet elmorzsoljuk a vaj/margarinnal. A meglangyosított tejfölben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, a tojássárgáját és a sót, a liszthez adjuk és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, 30 percig kelesztjük.

2. A töltelékhez a hagymát meghámozzuk, uborkagyalun felkarikázzuk. Két részletben, 2-2 ek. forró olajban megfonnyasztjuk, erőteljesen sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni. A sonkát/tarját vékony csíkokra vágjuk, a sajtot megreszeljük. Az öntethez a lisztet simára keverjük a tejjel, hozzáadjuk a tejszínt, a tojásokat és a sajt kétharmadát.

3. Kibélelünk sütőpapírral egy 5-6 cm mély, kb. 30x40 cm-es (pl. a sütőhöz tartozó)  tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a tepsibe terítjük, szegélyét kissé felmagasítjuk, alját villával megszurkáljuk. Elsimítjuk rajta a hagymát, megszórjuk a sonkával/tarjával és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, bevonjuk az öntettel, végül megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

4. A sütő közepén 1 órán át sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán kb. 5x5 cm-es kockákra vagy szeletekre/rombuszokra vágjuk, és lapos tálra tornyozzuk. Remek italkorcsolya!

Tippek:

Sokáig friss marad, de a mélyhűtőt is pompásan tűri (1/4 tepsinyi darabokban érdemes lefagyasztani). Fontos, hogy amint kihűlt, tegyük el, majd fogyasztás előtt 2-3 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

Italajánlat:

Sör, félszáraz borok, pezsgő, aperitifek

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

151 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Sajtos-paprikás
muffin

Krémsajtos-
olívás papucs

Uborka-
vitorlások

Sajtos-sonkás
papucs

Erdeigomba-
torta

Sajtkrémes
mártogató

Tatárbifsztek

Zöldséges rétes

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Húsos
lilahagymatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: