2017. október 18.
Lukács napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Almás
csirkeleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g csirkemellfilé
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10-15 szem feketebors
  • 4 közepes, savanykás alma
  • 1/2 citrom leve
  • 1 kk. kristálycukor
  • 30 g vaj
  • 30 g finomliszt
  • 1 dl tejszín
  • 3-4 szál petrezselyem vagy 8-10 tárkonylevél

1. A húst 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Miután a víz felforrt, hozzáadjuk a meghámozott hagymafejet, a fokhagymát és 10-15 szem borsot. Kissé megsózzuk, majd gyöngyöző forralással puhára főzzük. Kivesszük a húst a levesből, kisebb kockákra-csíkokra aprózzuk; a levest leszűrjük.

2. Az almákat megmossuk, magházukat eltávolítjuk, héjuk vastagságától függően meghámozzuk vagy hámozatlanul vékony gerezdekre/kockákra vágjuk, és azonnal meghintjük egy kevés citromlével (hogy meg ne barnuljanak).

3. A vajban világosra pirítjuk a lisztet. Lehúzzuk a tűzről, 2 dl egyszerre hozzáöntött hideg vízzel simára keverjük, a leveshez adjuk, végül hozzáadjuk a tejszínt, és a tűzre visszatéve 10 percig szelíden forraljuk. Beletesszük a húst és az almát, további 2-3 percig főzzük, végül utánasózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, 1-2 kk. citromlével savanyítjuk. Tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel (vagy néhány friss tárkonylevéllel), és azonnal tálaljuk.

Változatok:

Készítik úgy is, hogy a levest behabarják 100 g tejfölben elkevert 2 ek. liszttel, majd tálalás előtt 2 tojássárgáját elkevernek újabb 100 g tejföllel, és arra merik a forró levest.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

349 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csirkés
Waldorf-saláta

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Waldorf-saláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Körtés-diós
zellersaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Brokkolis
csirkegaluskaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: