2017. október 17.
Hedvig napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták


Fotó: Hemző Károly

Gombakrémes
penne

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 400 g sampinyon gomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 vékony szelet bacon
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 4 ek. paradicsompüré
  • 1 ek. csípős paprikakrém
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál friss vagy 1 csipet szárított kakukkfű
  • só, bors
  • 500 g penne (tollhegytészta)
  • 50 g kimagozott zöld olívabogyó
  • 1 gombóc (125 g) mozzarella
  • 6-8 koktélparadicsom
  • 8-10 bazsalikomlevél

1. A zöldségeket megtisztítjuk. Aprítógépben finom péppé zúzzuk előbb a hagymát, majd a gombát, végül a petrezselymet. A szalonnát apró kockákra/vékony csíkokra vágjuk, aztán a hagymával és az olajjal együtt élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk.

2. Rádobjuk a gombát, hozzáadjuk a paradicsompürét, a paprikakrémet, az áttört fokhagymát, a szárukról lecsipkedett kakukkfűleveleket, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, szükség szerint egy kevés vizet. Mérsékelt tűzön 3 percig pároljuk, végül belekeverjük a petrezselymet.

3. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, beleforgatjuk a gombapépbe, és tűzálló tálba terítjük. Az olívabogyókat és a mozzarellát felkarikázzuk, a tészta tetejére szórjuk, és csak addig forrósítjuk a sütőben (15-20 perc), amíg a sajt a tészta tetejére nem olvad.

4. Tálalás előtt 4-5 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), majd a koktélparadicsomokkal és a bazsalikomlevelekkel díszítjük. Külön tálkában frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálhatunk hozzá.

Megjegyzések:

– Általában személyenként 100 g száraz tésztát szoktunk számolni, de nyugodtan főzzük ki a teljes 500 g-ot (mit is kezdenénk 100 g maradék tésztával?), tapasztalatom szerint mindig akad gazdája annak a kis „feleslegnek”.
– A kereskedelemben sokféle, ilyen-olyan lisztből, tojással vagy anélkül készített tészta kapható, bőséges a választék. Egy a fontos: mindig a csomagoláson javasolt főzési időt vegyük alapul, és nézegessük-kóstoljuk a tésztát főzés közben, mert igazán – olasz kifejezéssel élve – az al dente, azaz harapható állagú tészta a legélvezetesebb.

Italajánlat:

Könnyű vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

749 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Spenótos-
tojásos rétes

Tésztával töltött
padlizsán

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Spenótos
omlett-tekercs

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Zöldséges rétes

Fasírtmuffin

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Túrós zöldségtorta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: