2017. november 23.
Kelemen napja van

SÜTEMÉNYEK > Leveles tészták


Fotó: Hemző Károly

Gesztenyés
habroló

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 400 g leveles tészta vagy 24 készen vásárolt habroló
  • 500 g gesztenyemassza
  • 1/2 dl rum
  • 4 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 1 ek. natúr pisztácia
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 1 ek. olaj

1. A habrolóhoz lisztezett munkalapon 3 mm vastag, 20x50 cm-es téglalapra nyújtjuk a tésztát, és 24 db 2 cm széles csíkra vágjuk. Vékonyan megkenjük hideg vízzel, majd kissé egymásra csúsztatva, csigavonalban haladva feltekerjük 24 fém habtölcsérre/-hengerre.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot, ráfektetjük a tésztarolókat, és 20 percig sütjük. 1-2 percig hűlni hagyjuk, aztán finom csavarással kihúzzuk a fémtölcséreket a tésztából, és hagyjuk egészen kihűlni.

3. A krémhez a gesztenyemasszát (ha mélyhűtött, előzőleg hagyjuk felengedni), simára keverjük a rummal. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, gőz fölött habosra felverjük. Leemeljük a gőzről, több részletben összedolgozzuk a gesztenyével. A jól behűtött tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd kanalanként, lazán beleforgatjuk a masszába. Csillagcsőrős habzsákba szedjük, 15 percre betesszük a hűtőszekrénybe.

4. A pisztáciát darabosra vágjuk. Megtöltjük a tésztarolókat a krémmel, némi távolságra egymástól rácsra sorakoztatjuk őket (a rács alá sütőpapírt vagy alufóliát terítünk). A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd a rolók tetejére csorgatjuk úgy, hogy a tészta imitt-amott kilátsszon. Amikor dermedni kezd, megszórjuk a pisztáciával, és hagyjuk egészen megkötni. Fogyasztásig hidegen tartjuk.

Tippek:

– Ha mélyhűtött tésztából készítjük, azt előzőleg szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 1 óra).
– A rolók bevonásakor lecsöppent csokoládét hagyjuk megdermedni, majd leválasztjuk a sütőpapírról/alufóliáról, és újra felolvasztva más édesség készítéséhez felhasználhatjuk.
– Ha kimaradna a krémből, későbbi fogyasztásra 2-2 vaníliás keksz közé töltjük, esetleg csokoládével is bevonhatjuk.
– Tálalás előtt 15-20 perccel kivesszük a habrolókat a hűtőszekrényből, hogy a csokoládé kissé megpuhulhasson, mert úgy finomabb!

Változatok:

Tejszín helyett használhatunk ugyancsak jól behűtött, biztosan kemény habbá verhető növényi habalapot is.

Italajánlat:

Édeskés-fűszeres desszertbor, pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 15 perc hűlési idő

Energiatartalom:

201 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Körtés-diós
zellersaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Kelbimbós
gesztenyeleves

Tatárbifsztek

Tonhalas
krumplisaláta

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Ringlis
töltött tojás

Burgundiai
rokfortos körte

Orosz
csirkehússaláta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Erdeigomba-
torta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: