2018. február 21.
Eleonóra napja van

SÜTEMÉNYEK > Leveles tészták


Fotó: Hemző Károly

Gesztenyés
habroló

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 400 g leveles tészta vagy 24 készen vásárolt habroló
  • 500 g gesztenyemassza
  • 1/2 dl rum
  • 4 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 1 ek. natúr pisztácia
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 1 ek. olaj

1. A habrolóhoz lisztezett munkalapon 3 mm vastag, 20x50 cm-es téglalapra nyújtjuk a tésztát, és 24 db 2 cm széles csíkra vágjuk. Vékonyan megkenjük hideg vízzel, majd kissé egymásra csúsztatva, csigavonalban haladva feltekerjük 24 fém habtölcsérre/-hengerre.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot, ráfektetjük a tésztarolókat, és 20 percig sütjük. 1-2 percig hűlni hagyjuk, aztán finom csavarással kihúzzuk a fémtölcséreket a tésztából, és hagyjuk egészen kihűlni.

3. A krémhez a gesztenyemasszát (ha mélyhűtött, előzőleg hagyjuk felengedni), simára keverjük a rummal. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, gőz fölött habosra felverjük. Leemeljük a gőzről, több részletben összedolgozzuk a gesztenyével. A jól behűtött tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd kanalanként, lazán beleforgatjuk a masszába. Csillagcsőrős habzsákba szedjük, 15 percre betesszük a hűtőszekrénybe.

4. A pisztáciát darabosra vágjuk. Megtöltjük a tésztarolókat a krémmel, némi távolságra egymástól rácsra sorakoztatjuk őket (a rács alá sütőpapírt vagy alufóliát terítünk). A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd a rolók tetejére csorgatjuk úgy, hogy a tészta imitt-amott kilátsszon. Amikor dermedni kezd, megszórjuk a pisztáciával, és hagyjuk egészen megkötni. Fogyasztásig hidegen tartjuk.

Tippek:

– Ha mélyhűtött tésztából készítjük, azt előzőleg szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 1 óra).
– A rolók bevonásakor lecsöppent csokoládét hagyjuk megdermedni, majd leválasztjuk a sütőpapírról/alufóliáról, és újra felolvasztva más édesség készítéséhez felhasználhatjuk.
– Ha kimaradna a krémből, későbbi fogyasztásra 2-2 vaníliás keksz közé töltjük, esetleg csokoládével is bevonhatjuk.
– Tálalás előtt 15-20 perccel kivesszük a habrolókat a hűtőszekrényből, hogy a csokoládé kissé megpuhulhasson, mert úgy finomabb!

Változatok:

Tejszín helyett használhatunk ugyancsak jól behűtött, biztosan kemény habbá verhető növényi habalapot is.

Italajánlat:

Édeskés-fűszeres desszertbor, pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 15 perc hűlési idő

Energiatartalom:

201 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Ringlis
töltött tojás

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tésztában sült
vagdalt

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Burgundiai
rokfortos körte

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Körtés-diós
zellersaláta

Erdeigomba-
torta

Spenótos papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: