2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A rozmaring a fűszerkert királynője – ha kellőképpen szeretik és napsütötte-
védett helyre ültetik, hatalmas, illatos bokorrá terebélyesedik. Az egész mediterrán térségben kedvelt fűszer, amelynek ott a helye (a hűség jelképeként) a lakodalmas csokrokban csakúgy, mint finom sültek vagy a krumpli mellett a tepsiben.


Fotó: Hemző Károly

Körtés-málnás
szűzérmék

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 szelet sertésszűzérme (100 g/db)
  • 8 vékony szelet füstölt, húsos szalonna vagy bacon
  • 8 kb. 20 cm-es ág fás szárú rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. színes bors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, bors
  • A körethez:
  • 600 g körte
  • 400 g málna (mélyhűtött)
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1 ek. vaj
  • 1 dl testes vörösbor
  • 6-8 szegfűszeg
  • 1/2 kisujjnyi fahéj
  • 2 ujjnyi (bio)citromhéj
A
B
C
D
E

1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra törölgetjük, élükre állítva szalonnaszeletekbe göngyöljük őket (A). A rozmaringágacskákat leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, és a szalonnaszeletek két végének találkozásánál átszúrjuk velük a szűzérméket (B) – így a szalonnát is rögzítjük.

2. A fokhagymát meghámozzuk: a gerezdeket az erre „kitalált” gumihengerbe tesszük, rátenyerelve kétszer-háromszor megsodorjuk, majd egyszerűen eltávolítjuk lehántott héjukat (C).

3. Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a szűzérméket, egyik oldalukat 3 percig sütjük, aztán megfordítjuk őket (D), meghintjük egy kevés sóval és frissen őrölt színes borssal, végül melléjük dobjuk a fokhagymát, és további 3 percig sütjük. Aláöntjük a bort, de azzal már csak addig forrósítjuk, amíg a pecsenyealj fel nem lazul. Lefedjük, melegen tartjuk.

4. A körethez a körtéket meghámozzuk, magházukat kiemeljük, gerezdekre vágjuk, és azonnal meglocsoljuk citromlével, hogy meg ne barnuljanak. A málnából néhány szemet félreteszünk a díszítéshez. A kristálycukrot világosbarnára pirítjuk a vajjal, felöntjük a vörösborral, beledobjuk a szegfűszeget, fahéjat, citromhéjat és 1 csipet sót, majd élénk tűzön addig forraljuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Akkor beleforgatjuk a körtét, majd a málnát (E), és szelíden-lazán megkeverve, inkább csak rázogatva átforrósítjuk őket, végül eltávolítjuk a fahéjat és a citromhéjat.

5. A hússzeleteket tálra rendezzük (vagy egyszerűen a serpenyőben hagyjuk), tetejüket megfényezzük a pecsenyelével. A mártással együtt melléjük szedjük a gyümölcsköretet, és a félretett málnaszemekkel megszórva kínáljuk. Burgonyapüré, -krokett, petrezselymes vagy mazsolával-mandulával gazdagított rizs illik hozzá.

Tippek:

–  Készíthetjük körtebefőttből is, amelyet lecsepegtetünk, és a gerezdek épségére ügyelve éppen csak átforrósítunk a mártásban.
–  Erdei bogyós gyümölcsökből is finom.
–  Ha túlságosan hígnak találjuk a gyümölcsmártást, 1 kk. vörösborban vagy vízben feloldott étkezési keményítővel fél percig forraljuk-sűrítjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

615 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Rokfortos-körtés
köménysaláta

Orosz
csirkehússaláta

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Tésztában sült
vagdalt

Ringlis
töltött tojás

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Erdeigomba-
torta

Tonhalas
krumplisaláta

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Körtés-diós
zellersaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: