2017. november 23.
Kelemen napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Bár egész éven át kapható, a jellegzetes, kissé ánizsos illatú és ízű, rostokban és vitaminokban gazdag édeskömény igazi szezonja most kezdődik. Nemcsak nyersen, de párolva, tejszínnel-sajttal gazdagított rakottasként is különleges falat.


Fotó: Hemző Károly

Édesköménysaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 közepes édesköménygumó (250 g)
  • 1 citrom
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 16 koktél- vagy 4 közepes, kemény paradicsom
  • 1 tasak (125 g) mozzarellagyöngy
  • 15-18 szem fekete/vörös olívabogyó (kalamata)
  • 6 ek. balzsamecet
  • 6 ek (extra vergine) olívaolaj

1. Az édesköményt megtisztítjuk: leválasztjuk a gumókról a zöldjüket (néhány szakállkát félreteszünk a díszítéshez), vastag külső vagy sérült szirmaikat lebontjuk, illetve kemény bordázatukat elvékonyítjuk, üreges szárcsonkjaikat visszavágjuk (kidobjuk). A gumókat megmossuk, kettészeljük, vékony lapokra gyaluljuk, és meglocsoljuk a citrom kinyomott, átszűrt levének felével, folpackkal betakarjuk.

2. A lilahagymát meghámozzuk, felkarikázzuk, összekeverjük egy kevés sóval és a maradék citromlével. A paradicsomokat megmossuk, nagyságuktól függően félbe- vagy karcsú gerezdekre vágjuk. Az olívabogyókat és a mozzarellagyöngyöket kiemeljük a levükből, alaposan lecsepegtetjük.

3. A kissé egymásra csúsztatott köményszeletekkel kirakjuk egy nagyobb, lapos tál szegélyét, a többit vékony csíkokra metéljük, és a tál közepére terítjük. A hagymát tálkába szűrjük, a kömény tetejére terítjük, megszórjuk a paradicsommal, a mozzarellával és az olívabogyókkal, végül a félretett köményzölddel díszítjük.

4. Az öntethez a hagyma páclevét simára keverjük a balzsamecettel, szükség szerint sóval (a páclé eleve sós!) és az apránként hozzáadott olívaolajjal, de a szépség kevéért csak az asztalnál, közvetlenül fogyasztás előtt locsoljuk a salátára. Friss, sokmagos-rozsos, burgonyás kenyérrel egytálsalátaként kínálhatjuk.

Változatok:

Gazdagíthatjuk a salátát nem túl apó darabokra tördelt olajos tonhallal vagy felkockázott grillcsirkemellel is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc

Energiatartalom:

250 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Narancsos-sajtos
céklasaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Zöldbabos-
paradicsomos babsaláta

Krumplisaláta
pesztóöntettel

Marinált zöldségek

Zöldbabcsokor
paprikával

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Mimóza
tojássaláta

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: