2017. június 23.
Zoltán napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek


Fotó: Hemző Károly

Almás
máglyarakás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 szikkadt zsemle
  • 1 (bio)citrom héja
  • 50+50+50 g porcukor + a szóráshoz
  • 4 dl tej
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 60 g dió
  • 1 kg savanykás alma
  • diónyi+60 g lágy vaj/margarin
  • 4 tojás
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor

1. Lehetőleg tömör, „súlyos” zsemléket vásároljuk (a levegős-könnyű zsemléknek nincsen „testük”). Nagyobb kockákra vágjuk őket, tálba szórjuk. 2-3 ujjnyi citromhéjjal és 50 g porcukorral felforraljuk a tejet, a zsemlére szűrjük, 30 percig pihentetjük.

2. Összekeverjük a fahéjat 50 g porcukorral. A dió felét megdaráljuk, felét darabosra vágjuk. Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, vékony szeletekre gyaluljuk. Kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk darált dióval egy csinos tűzálló tálat (ebben fogjuk tálalni).

3. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. 60 g vajat/margarint habosra keverünk 50 g cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd a tojáshabot, és óvatosan összeforgatjuk a zsemlével.

4. A massza felét a tálba simítjuk, megszórjuk az alma, a fahéjas porcukor és a darabos dió felével, valamint a maradék darált dióval. Tetejére simítjuk a maradék masszát, aztán a maradék alma, fahéjas porcukor és darabos dió következik. 180 °C-ra előmelegített sütőben enyhe pirulásig sütjük (40-45 perc). Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét meghintjük porcukorral, mentalevélkékkel vidámítva kínáljuk.

Tippek:

– Gazdagíthatjuk 50-80 g rumban megáztatott mazsolával is, amelyet a két réteg közé szórunk (a massza tetejére szórt mazsola megég!).
– Nagyon gusztusos, ha 4 kisebb tűzálló tálban sütjük meg.
– Maradék szikkadt kalácsból is készíthetjük, ez esetben a porcukor mennyiségét ízlés szerint csökkenthetjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

575 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Csirkés
Waldorf-saláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Waldorf-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: