2017. november 23.
Kelemen napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Sütőtökös
rétes

Hozzávalók 2 kis rúdhoz, illetve 8 szelethez:

  • 500 g sütőtök (sonkatök)
  • 100 g hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30+80 g vaj/margarin
  • 1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
  • 1 ek. (15 g) kristálycukor
  • 1 ek. citromlé
  • só, cayenne-i bors
  • szerecsendió
  • 1 csipet szárított kakukkfű
  • 2-3 újhagyma szára
  • 1 tojás a kenéshez
  • 2x4 réteslap
  • 4 ek. zsemlemorzsa
  • 100 g trappista vagy füstölt sajt
A
B
C
D
E

1. A sütőtököt meghámozzuk, magjait, belsejét kivájjuk, húsát apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk.

2. 30 g vajat/margarint habosodásig forrósítunk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a tököt, a leöblített, lecsipkedett rozmaringlevélkéket, a cukrot, a citromlét, ízlés szerint sót, cayenne-i borsot, frissen reszelt szerecsendiót, végül a kakukkfüvet. Fedő alatt 5-6 percig pároljuk, majd gyakorta megkeverve levét teljesen elfőzzük. Hagyjuk kihűlni.

3. Közben kibélelünk sütőpapírral egy nagyobb tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A maradék 80 g vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. Az újhagymaszárakat leöblítjük, felkarikázzuk. A tojást kissé felverjük.

4. 4 réteslapot óvatosan lapokra bontunk, egyet tiszta, benedvesített konyharuhára fektetünk, megpöttyözzük margarinnal, majd ugyanezt tesszük a második és harmadik lappal is. A negyedik lapot (3-3 cm-t kihagyva széleken) vékonyan megkenjük felvert tojással (A), és megszórjuk a zsemlemorzsa felével.

5. A lapok felénk eső oldalának 1/3 részére halmozzuk-simítjuk a töltelék felét, megszórjuk a hagymaszárral, és ráreszeljük-daráljuk a sajt felét (B). A két rövidebb tésztaszélet felhajtjuk a töltelék tetejére (C), majd ráhajtjuk a felénk eső tésztaszélet (D), és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, végül hajtogatott oldalával lefelé a tepsibe fektetjük.

6. A fenti módon megtöltjük a másik 4 réteslapot is, a tepsibe helyezzük, és megkenjük a maradék tojással (E). 220 °C-ra előmelegített sütőben, középső rácsálláson 20-25 percig sütjük. 15 percig hűlni hagyjuk, majd deszkára emeljük, és fűrészfogú késsel, kissé rézsútosan 4-4 szeletre vágjuk a rudakat. Petrezselyemmel és/vagy zöldfűszerlevélkékkel díszítve italkorcsolyaként vagy szaftos húsokhoz köretként kínálhatjuk Langyosan-frissen a legfinomabb.

Változatok:

Édes változat:
30 g vajban/margarinban puhára-szétesősre párolunk 500 g sütőtököt, mérsékelt tűzön megszikkasztjuk, majd 2 nagy csipet őrölt gyömbérrel, 30 g puha mazsolával, ugyanennyi darált, pirított mogyóval/dióval és 60-80 g fahéjas porcukorral összedolgozzuk. A fenti módon megtöltjük vele a réteslapokat, aranysárgára sütjük, vaníliás vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. Vaníliasodót kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé vagy sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

214 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sonkás táska
és stangli

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Spenótos papucs

Gombás táska

Francia hagymás-
sonkás pite

Káposztás táska

Zöldborsós-
sonkás muffin

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Zöldséges rétes

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: