2017. február 23.
Alfréd napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

Az 1500 éve ismert, kínai eredetű, hosszúkás fejű kel nálunk is elterjedt és kedvelt zöldségféle. Számos erénye mellett nagy előnye az is, hogy kevésbé rostos és „illatos”, mint a hagyományos kelkáposzta, így gyorsabban megpuhul, sőt nyersen, salátaként is élvezetes.


Fotó: Hemző Károly

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb fej kínai kel (1-1,2 kg)
  • só, bors
  • 150 g sampinyon gomba
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 150 g gépsonka
  • 1 csokor petrezselyem
  • 150 g kerek szemű rizs
  • 4 ek. olaj
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (kb. 400 g)
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 kk. csípős paprikakrém
  • 1 tojás
  • 100 g reszelt gouda vagy trappista sajt

1. A kínai kel leveleit lebontjuk (16 nagy levélre van szükségünk), középső erüket laposra levágjuk. Enyhén sós vízben 1 percig főzzük, majd konyharuhákra terítve felitatjuk róluk a vizet. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát és a sonkát vékony csíkokra, a hagymákat és a petrezselymet finomra vágjuk. A rizst 4 dl enyhén sós vízben puhára főzzük, fedetlenül hűlni hagyjuk.

2. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát és a fokhagymát, felét félretesszük. A maradékban 5-6 percig pirítjuk a gombát, beleforgatjuk a sonkát és a petrezselymet, hagyjuk kihűlni.

3. A paradicsomot, paradicsompürét és a paprikakrémet a félretett hagymához adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, félig lefedve 8-10 percig sűrítjük, kétharmadát sütőedénybe simítjuk.

4. A rizst, a sonkás gombát és a tojást összedolgozzuk a sajt 2/3-val, utánasózzuk, borsozzuk. A kelleveleket kettesével egymásra fektetjük, torzsa felőli végükre halmozunk 2-2 ek. tölteléket, szorosan feltekerjük, két oldalsó „nyílásukat” betűrjük, és a paradicsommártásba ágyazzuk őket. Tetejüket bevonjuk a maradék mártással, meghintjük a maradék sajttal, és 180 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (20-25 perc). Bazsalikombóbitákkal vidámítva a sütőtálban kínáljuk.

Tippek:

Készíthetjük sonka nélkül, 400 g gombával is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

425 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Káposztás
palacsinta

Spenótos
rakott krumpli

Paradicsomos
rakott cukkini

Tésztával töltött
padlizsán

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Tavaszi
zöldségfelfújt

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Almás-besameles
káposztatorta

Almás-gombás
rakott krumpli

Zöldséges
brokkoligratin

Párolt vörös káposzta
áfonyával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: