2017. december 13.
Luca napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

Az 1500 éve ismert, kínai eredetű, hosszúkás fejű kel nálunk is elterjedt és kedvelt zöldségféle. Számos erénye mellett nagy előnye az is, hogy kevésbé rostos és „illatos”, mint a hagyományos kelkáposzta, így gyorsabban megpuhul, sőt nyersen, salátaként is élvezetes.


Fotó: Hemző Károly

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb fej kínai kel (1-1,2 kg)
  • só, bors
  • 150 g sampinyon gomba
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 150 g gépsonka
  • 1 csokor petrezselyem
  • 150 g kerek szemű rizs
  • 4 ek. olaj
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (kb. 400 g)
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 kk. csípős paprikakrém
  • 1 tojás
  • 100 g reszelt gouda vagy trappista sajt

1. A kínai kel leveleit lebontjuk (16 nagy levélre van szükségünk), középső erüket laposra levágjuk. Enyhén sós vízben 1 percig főzzük, majd konyharuhákra terítve felitatjuk róluk a vizet. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát és a sonkát vékony csíkokra, a hagymákat és a petrezselymet finomra vágjuk. A rizst 4 dl enyhén sós vízben puhára főzzük, fedetlenül hűlni hagyjuk.

2. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát és a fokhagymát, felét félretesszük. A maradékban 5-6 percig pirítjuk a gombát, beleforgatjuk a sonkát és a petrezselymet, hagyjuk kihűlni.

3. A paradicsomot, paradicsompürét és a paprikakrémet a félretett hagymához adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, félig lefedve 8-10 percig sűrítjük, kétharmadát sütőedénybe simítjuk.

4. A rizst, a sonkás gombát és a tojást összedolgozzuk a sajt 2/3-val, utánasózzuk, borsozzuk. A kelleveleket kettesével egymásra fektetjük, torzsa felőli végükre halmozunk 2-2 ek. tölteléket, szorosan feltekerjük, két oldalsó „nyílásukat” betűrjük, és a paradicsommártásba ágyazzuk őket. Tetejüket bevonjuk a maradék mártással, meghintjük a maradék sajttal, és 180 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (20-25 perc). Bazsalikombóbitákkal vidámítva a sütőtálban kínáljuk.

Tippek:

Készíthetjük sonka nélkül, 400 g gombával is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

425 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kenyértorta
pizzasütő módra

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Spenótos
rakott krumpli

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Almás-gombás
rakott krumpli

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Zöldséges
brokkoligratin

Babos zöldségragu
polentával

Káposztás
palacsinta

Paradicsomos
rakott cukkini

Sajtkrémes
mártogató
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: