Fotó: Hemző Károly

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Hozzávalók 4 személyre:

1. A kínai kel leveleit lebontjuk (16 nagy levélre van szükségünk), középső erüket laposra levágjuk. Enyhén sós vízben 1 percig főzzük, majd konyharuhákra terítve felitatjuk róluk a vizet. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát és a sonkát vékony csíkokra, a hagymákat és a petrezselymet finomra vágjuk. A rizst 4 dl enyhén sós vízben puhára főzzük, fedetlenül hűlni hagyjuk.

2. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát és a fokhagymát, felét félretesszük. A maradékban 5-6 percig pirítjuk a gombát, beleforgatjuk a sonkát és a petrezselymet, hagyjuk kihűlni.

3. A paradicsomot, paradicsompürét és a paprikakrémet a félretett hagymához adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, félig lefedve 8-10 percig sűrítjük, kétharmadát sütőedénybe simítjuk.

4. A rizst, a sonkás gombát és a tojást összedolgozzuk a sajt 2/3-val, utánasózzuk, borsozzuk. A kelleveleket kettesével egymásra fektetjük, torzsa felőli végükre halmozunk 2-2 ek. tölteléket, szorosan feltekerjük, két oldalsó „nyílásukat” betűrjük, és a paradicsommártásba ágyazzuk őket. Tetejüket bevonjuk a maradék mártással, meghintjük a maradék sajttal, és 180 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (20-25 perc). Bazsalikombóbitákkal vidámítva a sütőtálban kínáljuk.

Tippek:

Készíthetjük sonka nélkül, 400 g gombával is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor