2017. augusztus 18.
Ilona napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták

A leghíreseb olasz tésztaételek egyike, amelyről ugyan nem állíthatom, hogy egyszerű és gyors, ámde olyan finom, hogy bőségesen kárpótol a belefektetett munkáért és időért. Elkészítésének hiteles módját parmai sógornőmtől, Mariától tanultam, aki (huszonéves fiatalasszony koromban) nagy türelemmel és szakértelemmel avatott be az olasz konyha titkaiba-rejtelmeibe. A mai napig őszinte hálával gondolok rá!

Fotó: Elendel

Bolognai lasagne
Eredeti neve: Lasagne alla bolognese

Hozzávalók 6 személyre:

  • A húsraguhoz:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 200 g zeller
  • 200 g sárgarépa
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 50 g húsos füstölt szalonna
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 800 g darált sertés- és marhahús vegyesen
  • 1 dl vörösbor
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 2 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g/doboz)
  • 1/2-1/2 kk. szárított kakukkfű és oregano
  • só, bors
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1 ek. vaj/margarin
  • A besamelhez:
  • 1,1 liter tej
  • 100 g vaj/margarin
  • 100 g finomliszt
  • szerecsendió
  • Továbbá:
  • 1 ek. lágy vaj/margarin
  • 12 száraz lasagnelap
  • 200 g reszelt parmezán sajt
  • 1-2 koktélparadicsom

1. A húsraguhoz a hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, valamennyit finomra aprítjuk (aprítógépben pillanatok műve). A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, apróra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk az olajban, rádobjuk a darált húst, élénk tűzön, folyamatosan keverve morzsalékosra pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymás zöldségkeveréket, további 3-4 percig múlva felöntjük a vörösborral, és továbbra is élénk tűzön hagyjuk elpárologni. Ezután hozzákeverjük a paradicsompürét és a paradicsomot, fedő alatt, szelíd tűzön 30 percig rotyogtatjuk, a zöldfűszerekkel illatosítjuk, és további 30 percig főzzük-sűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítjük, végül a tetejére olvasztjuk a vajat/margarint, és hagyjuk kihűlni.

2. A besamelmártáshoz a tejet felforrósítjuk, a vajat/margarint habosodásig hevítjük, beleszórjuk a lisztet, világossárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, több részletben hozzáöntjük a tejet, simára eldolgozzuk, végül visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve sűrű-bársonyos krémmé főzzük. Ízlés szerint sózzuk, 2-3 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, majd hideg vízfürdőbe állítjuk, és gyakran megkeverve (hogy ne bőrösödjön meg a teteje) kihűtjük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 1 ek. vajjal/margarinnal kikenünk egy kb. 25x35 cm-es 6-8 cm mély, négyszögletes tűzálló tálat/tálalásra alkalmas tepsit, egyenletesen elsimítunk az alján 2 nagy kanál húsragut, majd egy vékony réteg besamel következik (úgy gazdálkodjunk, hogy a húsraguból további 3, a besamelből és a reszelt sajtból 4 adagra van szükségünk). Egymás mellé illesztve 3 lasagnelapot (nem kell előre megfőzni!) fektetünk a „bélés” tetejére – a klasszikus lasagne 4 réteg tésztából áll –, aztán egy sor besamel, húsragu és reszelt parmezán sajt következik – a tetejére csak besamel és reszelt sajt kerüljön. Ügyeljünk arra, hogy a besamel teljesen fedje a lapokat.

4. A sütőedényt tepsire helyezzük (sülés közben kicsordulhat a töltelék és megég!), majd a sütő közepén aranybarna pirulásig sütjük a rakottast (kb. 1 óra). Tálalás előtt 12-15 percig pihentetjük, felezett paradicsommal, bazsalikom-/oreganobóbiákkal díszítjük, és nagyobb kockákra vágva kínáljuk. Frissen reszelt parmezán sajtot adhatunk hozzá.

Fontos:

Sem a friss, sem a szárított lasagnelapokat nem szükséges előre megfőzni, mert a raguban és mártásban lévő nedvesség elegendő ahhoz, hogy a sütőben megpuhuljanak.

Tippek:

– A húsragut előre megfőzhetjük, ezzel jelentősen lerövidül az elkészítési idő. Ha szeretjük az olaszos ízeket, érdemes belőle eleve többet készíteni (minél tovább fő, annál finomabb lesz), majd akkora adagokban lefagyasztani, amekkorát egy alkalommal felhasználunk.
– Készíthetjük friss lapokból is (a hűtőpultokban keressük), de ezek általában kisebbek szárított változatuknál, így valamivel több (további 4-6 lap) kell belőlük.
– A kész rakottas remekül tűri a mélyhűtést! Kihűlés után adagnyi darabokra vágva tesszük el a fagyasztóba, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és mikróban vagy (fóliával letakarva) a sütőben átmelegítjük.
– Használhatunk nagyobb élelmiszeráruházakban kapható, friss (cserepes) fűszernövényeket is, amelyeket azonban csak a főzés végén adunk a húsraguhoz, mert gyorsan elillan az aromájuk.

Megjegyzések:

A lasagne (ejtsd: lázánnye) olasz, pontosabban emilia-romagnai specialitás. Gyúrt tésztából szabott, húsraguval és besamellel rétegezett, sok sajttal készülő gazdag tésztarakottast jelent, amelynek számtalan, vidékenként eltérő, például halas és/vagy zöldséges változata is létezik.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

890 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 30 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 30 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Spenótos-
tojásos rétes

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Olasz tésztasaláta

Spenótos-
lazacos gnocchi

Krémsajtos-
olívás papucs

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Fasírtmuffin

Tésztával töltött
padlizsán

Spenótos
omlett-tekercs

Mandarinos-májas
zellerfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: