2017. június 25.
Vilmos napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Babos-húsos
paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 doboz főtt vörös kidney bab (400 g)
  • 200 g póréhagyma (fehér és világoszöld része)
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 300 g krumpli
  • 1+2 ek. olaj
  • 250 g darált marhahús
  • 1 tojássárgája
  • 1 kk. pirospaprika + a szóráshoz
  • 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
  • só, bors
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g)
  • 3 ek. csípős ketchup
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1-2 ek. tejföl
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A babot bő vízzel leöblítjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a pórét vékony karikákra, a hagymákat finomra vágjuk (néhány pórégyűrűt félreteszünk).

2. Megfonnyasztjuk 1 ek. olajban a hagyma felét és az áttört fokhagymát, kissé hűlni hagyjuk, majd összedolgozzuk a darált hússal, a tojássárgájával, a pirospaprikával, a fűszerkeverékkel, ízlés szerint sóval és borssal. Apró gombócokat formáluk belőle, nagyobb serpenyőben, 2 ek. felforrósított olajban körbepirítjuk őket (5 perc), tányérra szedve félretesszük.

3. A zsiradékba dobjuk a pórét és a maradék hagymát, 2 percig pirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, felforraljuk, majd átöntjük egy közepes méretű fazékba. Hozzáadjuk az apróra felkockázott krumplit, a paradicsompürét és a paradicsomot levével együtt, kissé megsózzuk, 10-12 percig szelíd forralással főzzük.

4. Hozzákeverjük a ketchupot, a babot, valamint a  húsgombócokat, jól összeforraljuk (3 perc), végül ízlés szerint édesítjük, utánasózzuk és frissen őrölt borssal illatosítjuk (a leves alapíze enyhén csípős). Pórékarikákkal, tejföllel, petrezselyemmel és néhány csipet pirospaprikával díszítve tálaljuk.

Változatok:

Készíthetjük 125 g száraz babból is, amelyet előző este beáztatunk hideg vízbe, majd másnap 1 babérlevéllel és 2-3 gerzed fokhagymával ízesített friss vízben puhára főzünk (főzőlevét felhasználjuk az étel készítéséhez).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

445 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótkrémmel
töltött tojás

Tonhalas
krumplisaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Krémsajtos-
olívás papucs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Erőleves
sonkás tortellinivel

Spenótos-
tojásos rétes

Tejszínes
cukkinikrémleves

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Brokkolis
csirkegaluskaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: