2017. október 18.
Lukács napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Kiadós, tartalmas egytálétel, ideális azokra a hétvégékre, amikor sok a dolgunk. Elkészítése látszólag időigényes, valójában alig van munka vele. Vendégvárónak is remek, de nem árt előre tisztázni, hogy szeretik-e vendégeink a káposztát, nehogy meglepetés érje a háziasszonyt! Nem kifejezetten könnyű étel, inkább ebédre, semmint vacsorára való!


Fotó: Hemző Károly

Bajor húsos-almás
káposzta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g sovány füstölt oldalas
  • 1 közepes+1 nagy fej hagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 2+1 babérlevél
  • 20+15 szem feketebors
  • 1 kisebb csípős csöves paprika
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2 ek. olaj
  • 8-10 szem borókabogyó
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1,5 dl szűrt almalé vagy félszáraz fehérbor
  • 4 nagyobb, savanykás alma
  • 1,5 dl tejszín
  • só, bors

1. Az oldalast langyos vízben megmossuk, a csontok mentén kétujjnyi darabokra vágjuk, és mélyebb lábasba tesszük. A hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk. 1 közepes fej hagymát, 2 babérlevet, a teatojásba zárt fokhagymát, 20 szem borsot és a csöves paprika felét az oldalashoz adjuk. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán ellepje, majd félig lefedve, szelíd forralással vajpuhára főzzük (1-1,5 óra).

2. A káposztát szűrőtálban kissé „kiöblítjük” és jól lecsepegtetjük. 1 nagy fej hagymát vékonyan felkarikázunk és megfonnyasztunk az olajban. Beleszórjuk a maradék 15 szem borsot és a borókabogyókat, 1 perc múlva rádobjuk a káposztát, élénk tűzön, gyakran megkeverve 10 percig pirítjuk. Hozzáadunk 1 babérlevelet, a cukrot és az apróra vagdalt maradék csípős paprikát, felöntjük az almalével/fehérborral, mérsékelt tűzön, fedő alatt 30 percig pároljuk.

3. Az almákat megmossuk, magházukat kiemeljük, héjuk vastagságától függően meghámozzuk vagy hámozatlanul 8-12 gerezdre vágjuk, és lazán a káposztához keverjük. Fedő alatt 15 percig pároljuk.

4. A káposztához öntjük a tejszínt, szükség szerint utánasózzuk, fedő nélkül összeforraljuk, majd nem túl mély tűzálló tálba terítjük. Tetejére rendezzük a levéből kiemelt oldalast, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig forrósítjuk. Külön csészében tejfölt kínálhatunk mellé. Sós vízben főtt burgonya, knédli, friss házikenyér illik hozzá –  no, meg egy korsó frissen csapolt sör.

Tippek:

– Ha nagyon kemény, száraz az oldalas, legjobb, ha egy éjszakára beáztatjuk bő hideg vízbe.
– Kuktában ugyan rövidebb a főzési idő, de lassú, szelíd forralással szaftosabb-puhább marad a hús. Levét ezúttal félretesszük (vagy mélyhűtjük), és egy másik alkalommal leves készítéséhez felhasználjuk.
– A káposztát célszerű főzés előtt megkóstolni, és savanyúságától függően öblítéssel vagy többszöri gyors áztatással „kimosni”.
– A szálas hozzávalókat, amilyen a káposzta vagy a spagetti/tagliatelle, két favillával, laza, emelgetős mozdulatokkal tudjuk a legkönnyebben és legalaposabban összekeverni.
– A szárított csípős paprikát/chilit ajánlatos ollóval felaprítani, hogy kezünk bőre ne vegye át a csípősséget. Friss változatának tisztításához, aprításához pedig húzzunk gumikesztyűt!

Italajánlat:

Száraz fehérbor, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

601 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombaragu
burgonyapüréágyon

Spenótos
rakott krumpli

Illatos hússal
töltött cukkini

Húsos
lilahagymatorta

Sajtkrémes
mártogató

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Kenyértorta
pizzasütő módra

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Almás-gombás
rakott krumpli

Gombás-paprikás
rizstorta

Csirkés
Waldorf-saláta

Káposztás
palacsinta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: