2017. december 13.
Luca napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Kiadós, tartalmas egytálétel, ideális azokra a hétvégékre, amikor sok a dolgunk. Elkészítése látszólag időigényes, valójában alig van munka vele. Vendégvárónak is remek, de nem árt előre tisztázni, hogy szeretik-e vendégeink a káposztát, nehogy meglepetés érje a háziasszonyt! Nem kifejezetten könnyű étel, inkább ebédre, semmint vacsorára való!


Fotó: Hemző Károly

Bajor húsos-almás
káposzta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g sovány füstölt oldalas
  • 1 közepes+1 nagy fej hagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 2+1 babérlevél
  • 20+15 szem feketebors
  • 1 kisebb csípős csöves paprika
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2 ek. olaj
  • 8-10 szem borókabogyó
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1,5 dl szűrt almalé vagy félszáraz fehérbor
  • 4 nagyobb, savanykás alma
  • 1,5 dl tejszín
  • só, bors

1. Az oldalast langyos vízben megmossuk, a csontok mentén kétujjnyi darabokra vágjuk, és mélyebb lábasba tesszük. A hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk. 1 közepes fej hagymát, 2 babérlevet, a teatojásba zárt fokhagymát, 20 szem borsot és a csöves paprika felét az oldalashoz adjuk. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán ellepje, majd félig lefedve, szelíd forralással vajpuhára főzzük (1-1,5 óra).

2. A káposztát szűrőtálban kissé „kiöblítjük” és jól lecsepegtetjük. 1 nagy fej hagymát vékonyan felkarikázunk és megfonnyasztunk az olajban. Beleszórjuk a maradék 15 szem borsot és a borókabogyókat, 1 perc múlva rádobjuk a káposztát, élénk tűzön, gyakran megkeverve 10 percig pirítjuk. Hozzáadunk 1 babérlevelet, a cukrot és az apróra vagdalt maradék csípős paprikát, felöntjük az almalével/fehérborral, mérsékelt tűzön, fedő alatt 30 percig pároljuk.

3. Az almákat megmossuk, magházukat kiemeljük, héjuk vastagságától függően meghámozzuk vagy hámozatlanul 8-12 gerezdre vágjuk, és lazán a káposztához keverjük. Fedő alatt 15 percig pároljuk.

4. A káposztához öntjük a tejszínt, szükség szerint utánasózzuk, fedő nélkül összeforraljuk, majd nem túl mély tűzálló tálba terítjük. Tetejére rendezzük a levéből kiemelt oldalast, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig forrósítjuk. Külön csészében tejfölt kínálhatunk mellé. Sós vízben főtt burgonya, knédli, friss házikenyér illik hozzá –  no, meg egy korsó frissen csapolt sör.

Tippek:

– Ha nagyon kemény, száraz az oldalas, legjobb, ha egy éjszakára beáztatjuk bő hideg vízbe.
– Kuktában ugyan rövidebb a főzési idő, de lassú, szelíd forralással szaftosabb-puhább marad a hús. Levét ezúttal félretesszük (vagy mélyhűtjük), és egy másik alkalommal leves készítéséhez felhasználjuk.
– A káposztát célszerű főzés előtt megkóstolni, és savanyúságától függően öblítéssel vagy többszöri gyors áztatással „kimosni”.
– A szálas hozzávalókat, amilyen a káposzta vagy a spagetti/tagliatelle, két favillával, laza, emelgetős mozdulatokkal tudjuk a legkönnyebben és legalaposabban összekeverni.
– A szárított csípős paprikát/chilit ajánlatos ollóval felaprítani, hogy kezünk bőre ne vegye át a csípősséget. Friss változatának tisztításához, aprításához pedig húzzunk gumikesztyűt!

Italajánlat:

Száraz fehérbor, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

601 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Káposztás
palacsinta

Diós-almás
káposztasaláta

Kenyértorta
pizzasütő módra

Gombaragu
burgonyapüréágyon

Sajtkrémes
mártogató

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Almás-gombás
rakott krumpli

Húsos
lilahagymatorta

Illatos hússal
töltött cukkini

Gombás-paprikás
rizstorta

Csirkés
Waldorf-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: