2017. június 25.
Vilmos napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták


Fotó: Hemző Károly

Tarkabarka
babsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g száraz fehérbab
  • 200 g vörös kidney bab
  • 2 kis fej hagyma
  • 2+2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • só, cayenne-i bors
  • 2-3 szál szárzeller
  • 1 vékony szál póréhagyma
  • 1 piros húsú paprika
  • 2 kemény húsú paradicsom
  • 4 ek. tárkonyecet
  • 1-2 csipet porcukor
  • 1 kk. dijoni vagy csípős mustár
  • 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1-2 szál petrezselyem vagy bazsalikom

1. A kétféle babot előző este beáztatjuk 1-1 liter hideg vízbe, másnap leszűrjük, két külön edénybe csúsztatjuk, majd 1-1 fej meghámozott hagymával, 2-2 gerezd fokhagymával és 1-1 babérlevéllel, bő vízben, félrebillentett fedő alatt 30-35 perc alatt puhára főzzük (a kétféle bab főzési ideje nem azonos!). Csak a főzés utolsó harmadában sózzuk.

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A zellert, valamint a póré fehér és világoszöld részét felkarikázzuk. 2-3 percre enyhén sós, forrásban lévő, majd hideg vízbe csúsztatjuk, leszűrjük és jól lecsepegtetjük. (a blansírozott zeller és póré ízletesebb a nyersnél). A paprikát vékony csíkokra, a paradicsomokat apró kockákra vágjuk.

3. Az öntethez a tárkonyecetben (habverővel) simára keverünk 1/2 kk. sót, a porcukrot, a mustárt, ízlés szerint cayenne-i borsot (az étel alapíze enyhén csípős!), végül az apránként hozzáöntött olívaolajat.

4. A babféléket leszűrjük, beleforgatjuk az öntetbe, hagyjuk langyosra hűlni. Lazán hozzákeverjük a zöldségeket, csinos tálba terítjük, tetszőleges zöldfűszerekkel vidámítjuk. Egytálsalátaként, füstölt-főtt húsok, hirtelensültek, pecsenyék köreteként kínálhatjuk. Langymelegen a legfinomabb.

Tippek:

Babkonzervől is készítetjük, a babot azonban tanácsos bő vízzel leöblíteni.

Italajánlat:

Könnyű félszáraz vörösbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

445 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Narancsos-sajtos
céklasaláta

Retek-krumpli-
rukola saláta

Zöldbabos-
paradicsomos babsaláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Rukolás-rokfortos
saláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Olívás
paradicsomsaláta

Krumplisaláta
pesztóöntettel

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Grépfrút-dió-
póré saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: