2017. október 19.
Nándor napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hallal, hússal


Fotó: Hemző Károly

Tonhalas-
paradicsomos metélt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g érett paradicsom
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/2 csípős paprika
  • 2 doboz olajos tonhal (töltőtömeg 80 - 100 g/doboz)
  • 4 olajos ringli
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • só, bors
  • 400 g tagliatelle (hosszúmetélt) vagy spagetti
  • 10-15 szem fekete olívabogyó (kalamata)
  • 8-10 bazsalikomlevél

1. A paradicsomokat megmossuk, gömbölyübb oldalukon keresztirányban bemetsszük a héjukat, 2 percre forrásban lévő, majd hideg vízbe dobjuk, aztán meghámozzuk, félbevágjuk, magjaikat kiemeljük, a paradicsomhúst felaprózzuk.

2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát és a leöblített petrezselyem levélkéit finomra vágjuk. A csípős paprikát megmossuk, magjait-ereit a kívánt csípősség mértékében meghagyjuk, apróra felkockázzuk. A tonhalat és a ringlit kiemeljük az olajból, a tonhalat kisebb darabokra bontjuk (néhányat félreteszünk a díszítéshez), a ringlit villával elnyomkodjuk.

3. Megfonnyasztjuk a felhevített olívaolajban a hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a tonhalat, a ringlit, a paradicsomot, a csípős paprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (a sóval bánjunk csínján, mert sok az eleve sós hozzávaló!). Félrebillentett fedő alatt 20 percig főzzük-sűrítjük, végül belekeverjük a petrezselymet.

4. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, mélyebb tálba csúsztatjuk, megöntözzük 4 evőkanállal a tonhal olajából, lazán összekeverjük. Tetejére szedjük a mártást, megszórjuk a félretett haldarabkákkal, az olívabogyókkal, valamint a leöblített bazsalikomlevelekkel, és mihamarabb tálaljuk.

Fontos:

Sajt eredetileg nem való hozzá, de ha mégis, akkor az lehetőleg reszelt parmezán vagy érlelt juhsajt (pecorino) legyen.

Változatok:

Olívabogyó helyett használhatunk kapribogyót, tonhal helyett olajos szardíniát is – különösen pikáns füstölt hallal (sprontival), de akkor valóban nem illik hozzá sajt, csak 1 nagy csokor finomra vágott petrezselyem!

Italajánlat:

Könnyű, száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

613 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztával töltött
padlizsán

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Spenótos-
lazacos gnocchi

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Spenótos
omlett-tekercs

Olasz tésztasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: