2017. március 25.
Irén napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Sült alma-
cékla köret

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g apró szemű cékla
  • 1 nagy fej hagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • só fehér bors
  • 1 ág (20 cm-es) rozmaring
  • 2 nagyobb, savanykás alma
  • 3 ek. citromlé
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 1-2 apró chilipaprika

1. A céklát 30 percre beáztatjuk langyos vízbe, aztán erős szálú (kizárólag konyhai célokra használt) kefével alaposan megsikáljuk. A gumók két végét leválasztjuk, karcsú gerezdekre szeljük, tepsibe terítjük – meghámozni nem szükséges, héja a sülés folyamán megpuhul, csaknem eltűnik.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymagerezdeket ellapítjuk, majd az olajjal együtt a céklához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a rozmaringlevelek felével, alufóliával letakarjuk, és 180 °C-os sütőben 30 percig pároljuk.

3. Az almákat megmossuk, elnyolcadoljuk, magházukat kivájjuk, meglocsoljuk a citromlével, és lazán a céklához keverjük. Visszatesszük a sütőbe, fólia nélkül az egészet puhára sütjük (további 20-25 perc). Nem túl mély tálba szedjük, megszórjuk a finomra aprított petrezselyemmel, végül a chilipaprikával és a maradék rozmaringgal díszítjük. Sült halak, szárnyasok, pecsenyék köreteként kínálhatjuk, de önmagában is pompás.

Tippek:

– Ha egytálételnek szánjuk, a cékla és az alma mennyiségét megkétszerezzük, továbbá 400 g meghámozott, hasábokra vágott burgonyával gazdagítjuk.
– Süthetjük a tűzhelylapon, nagy méretű serpenyőben is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 30 perc áztatási idő

Energiatartalom:

145 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Párolt vörös káposzta
áfonyával

Almás-sárgarépás
káposztasaláta

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Almás-besameles
káposztatorta

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Diós-almás
káposztasaláta

Zöldséges
húsgombócok

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Spenótos-
tojásos rétes

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Sonkás-almás
kínaikel-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: