2017. március 27.
Hajnalka napja van

HÚSÉTELEK > Kacsa- és libahússal

A kelbimbó vagy bimbóskel valószínűleg belga kertészek nemesítő munkájának az eredménye (nevezik brüsszeli kelnek is), önmagában erősen aromás zöldség, ezért mindenképpen ajánlatos lazítani-oldani a töménységét. Ideális párja az édeskés, lisztes állagú gesztenye, amely egyszersmind különlegesebbé is teszi az ételt.


Fotó: Hemző Károly

Libacomb gesztenyével
és kelbimbóval

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 libacomb (250 g/db)
  • só, bors
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 nagy fej+2 gerezd fokhagyma
  • 1 ág rozmaring (10 cm-es)
  • 1+1 dl testes, száraz vörösbor
  • 500 g gesztenye
  • 500 g kelbimbó (mélyhűtött)
  • 1 babérlevél
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1 ek. étkezési keményítő
A
B
C
D

1. A libacombokat gondosan megtisztítjuk a toll- és tokmaradványoktól (az esetleges szőrszálakat leperzseljük), alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, bedörzsöljük sóval és borssal. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát karcsú gerezdekre szeljük. A libacombokat mélyebb-nagyobb sütőedénybe fektetjük, köréjük szórjuk a hagymát, a fokhagymát és a leöblített rozmaringágat. Alájuk öntünk 1 dl bort, lefedjük/alufóliával letakarjuk, és 180 °C-os sütőben puhára pároljuk (1 és 1/2 óra). A sülés közben keletkező zsírt folyamatosan leszedjük.

2. A gesztenyszemeket hideg vízbe dobjuk – amelyik feljön a víz színére, az kukacrágta, ezért kidobjuk. Domború oldalukon bevágjuk a héjukat, és enyhén sós vízben (vagy kockából készített húslevesben), fedő alatt puhára főzzük (30 perc). Leszűrjük, óvatosan, hogy a szemek épségben maradjanak, még melegen meghámozzuk, meglocsoljuk 1-2 evőkanál pecsenyelével.

3. A kelbimbók külső leveleit lehántjuk, megmossuk, a nagyobb fejek torzsarészét keresztirányban bevágjuk (A), hogy az apróbbakkal egyszerre puhuljanak meg. Enyhén sós, babérlevéllel illatosított vízbe dobjuk (ha mélyhűtött, fagyos állapotban adjuk a forrásban lévő vízhez), és mérsékelt tűzön puhára főzzük (12-15 perc). A vajat/margarint felforrósítjuk, 2 gerezd áttört fokhagymával ízesítjük, majd belecsúsztatjuk a leszűrt, alaposan lecsepegtetett kelbimbókat. Utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük (B), összeforrósítjuk, melegen tartjuk.

4. Eltávolítjuk takarót a libacombokról, legvastagabb részükbe szúrt hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e a hús (C), majd óvatosan kiemeljük őket a sütőedényből. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, 2/3-át serpenyőbe szűrjük, a maradékba visszatesszük a combokat, aztán 200 °C-ra kapcsolunk, és 15-20 perc alatt pirosra-ropogósra sütjük őket.

5. Közben a serpenyőbe csúsztatjuk a gesztenyét (D), kíméletesen összeforgatjuk a pecsenyelével. A maradék 1 dl bort elkeverjük az étkezési keményítővel, a gesztenyéhez öntjük, és éppen csak besűrítjük (1 perc). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

6. Libacombokat tálra csinosítjuk, köréjük-melléjük szedjük a kelbimbót és a gesztenyét (a mártással együtt), néhány tetszés szerinti zöldfűszerbóbitával ékesítjük. További köretként hasábburgonya, burgonyapüré, petrezselymes rizs illik hozzá.

Tippek:

– A gesztenyét előző nap is megfőzhetjük, felhasználásig hidegen tartjuk, így jobban eloszlik a munka! Nagyobb élelmiszer-áruházakban mélyhűtött, szemes gesztenyét is lehet kapni, amelynek elkészítésekor tanácsos figyelembe venni a csomagoláson olvasható javaslatot.
– A főtt gesztenye nagyszerűen tűri a mélyhűtést!
– A sülthöz használt fokhagymagerezdeket nem feltétlenül szükséges meghámozni: a héjában krémszerűre sült fokhagyma mámorítóan finom, ha a húsra vagy egy szelet friss kenyérre kenve fogyasztjuk.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

555 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Spárga tojásos
zöld morzsával

Májas-fokhagymás
töltött libamell
zsemlefelfújttal

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Zöldségleves májgaluskával

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Krumplipüré-
sütőtök köret

Szerencsegomba
tojásból

Párolt vörös káposzta
áfonyával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: