2017. február 22.
Gerzson napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

Az egyik legkülönlegesebb vöröskáposzta-köret, bármely sült húshoz, pecsenyéhez remekül illik. Nagy erénye, hogy jó előre elkészíthető, ugyanis jól bírja a többszöri melegítést, sőt a mélyhűtést is.


Fotó: Elendel

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 kg vörös káposzta
  • 1 narancs
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. kristálycukor
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 4 ek. áfonyadzsem
  • 2 ek. ételízesítő
  • 2 kisujjnyi fahéjrúd
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 savanykás alma
  • 1-2 ek. citromlé

1. A hagymát meghámozzuk, apróra felkockázzuk. A káposzta sérült leveleit lebontjuk, kettévágjuk, torzsáját kiemeljük, szálasra gyaluljuk. A narancsot forró, folyó víz alatt megsikáljuk, szárazra töröljük, héját vékony csíkokban lehántjuk (félretesszük), majd kettévágjuk, és kifacsarjuk a levét.

2. Felforrósítjuk az olajat, aranybarnára pirítjuk benne a kristálycukrot, felöntjük a vörösborral és a narancs átszűrt levével. Elkeverjük az áfonyadzsemmel, hozzaádjuk a káposztát, az ételízesítőt, a fahéjat és 2,5 dl vizet. Lazán összeforgatjuk, lefedjük, mérsékelt tűzön 30-35 percig pároljuk, végül utánasózzuk, és kevés fehér borssal illatosítjuk.

3. Tálalás előtt az almát megmossuk, kettévágjuk, magházát kiemeljük, hámozatlanul vékony gerezdekre vágjuk, és azonnal megkenjük citromlével (hogy meg ne barnuljon). Mélyebb tálba szedjük a forró káposztát, tetejére terítjük az almát, megszórjuk a félretett narancshéjcsíkokkal, és tetszés szerinti zöldfűszerrel (rozmaringbóbitákkal, mentalevelekkel stb.) vidámítva kínáljuk. Vörös húsú szárnyaspecsenyék, malacsült ideális körete.

Tippek:

Ha karácsonykor készítjük, a kész káposztát 50 g (készen vásárolt) elmorzsolt mézespuszedlivel (!) is gazdagíthatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

240 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Rántott karalábé
zöldmártással

Káposztás táska

Zöldséges
húsgombócok

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Sült alma-
cékla köret

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Diós-almás
káposztasaláta

Almás-besameles
káposztatorta

Sajtos-sonkás
papucs

Almás-gombás
rakott krumpli

Szerencsegomba
tojásból
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: