2017. július 27.
Olga napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

Az egyik legkülönlegesebb vöröskáposzta-köret, bármely sült húshoz, pecsenyéhez remekül illik. Nagy erénye, hogy jó előre elkészíthető, ugyanis jól bírja a többszöri melegítést, sőt a mélyhűtést is.


Fotó: Elendel

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 kg vörös káposzta
  • 1 narancs
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. kristálycukor
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 4 ek. áfonyadzsem
  • 2 ek. ételízesítő
  • 2 kisujjnyi fahéjrúd
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 savanykás alma
  • 1-2 ek. citromlé

1. A hagymát meghámozzuk, apróra felkockázzuk. A káposzta sérült leveleit lebontjuk, kettévágjuk, torzsáját kiemeljük, szálasra gyaluljuk. A narancsot forró, folyó víz alatt megsikáljuk, szárazra töröljük, héját vékony csíkokban lehántjuk (félretesszük), majd kettévágjuk, és kifacsarjuk a levét.

2. Felforrósítjuk az olajat, aranybarnára pirítjuk benne a kristálycukrot, felöntjük a vörösborral és a narancs átszűrt levével. Elkeverjük az áfonyadzsemmel, hozzaádjuk a káposztát, az ételízesítőt, a fahéjat és 2,5 dl vizet. Lazán összeforgatjuk, lefedjük, mérsékelt tűzön 30-35 percig pároljuk, végül utánasózzuk, és kevés fehér borssal illatosítjuk.

3. Tálalás előtt az almát megmossuk, kettévágjuk, magházát kiemeljük, hámozatlanul vékony gerezdekre vágjuk, és azonnal megkenjük citromlével (hogy meg ne barnuljon). Mélyebb tálba szedjük a forró káposztát, tetejére terítjük az almát, megszórjuk a félretett narancshéjcsíkokkal, és tetszés szerinti zöldfűszerrel (rozmaringbóbitákkal, mentalevelekkel stb.) vidámítva kínáljuk. Vörös húsú szárnyaspecsenyék, malacsült ideális körete.

Tippek:

Ha karácsonykor készítjük, a kész káposztát 50 g (készen vásárolt) elmorzsolt mézespuszedlivel (!) is gazdagíthatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

240 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-besameles
káposztatorta

Zöldséges
húsgombócok

Szerencsegomba
tojásból

Majonézes
kínaikel-saláta

Káposztás táska

Almás-zöldséges
heringsaláta

Rántott karalábé
zöldmártással

Diós-almás
káposztasaláta

Krumplipüré-
sütőtök köret

Almás-gombás
rakott krumpli

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Tökmagos-
sajtos stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: