2018. augusztus 15.
Mária napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Hemző Károly

Fűszeres
mézespuszedli

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:

  • 125 g méz
  • 125 g vaj/margarin
  • 3 tojás
  • 250 g porcukor
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja és leve
  • 250 g finomliszt
  • 250 g rozsliszt
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 2 ek. mézeskalácsfűszer
  • 1/2 kk. finomra őrölt feketebors
  • A díszítéshez:
  • 2-3 ek. gyalult mandula
  • 1 kk. tejszín
  • 1 tojás
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 100 g fehér csokoládé
  • 2+2 ek. olaj
  • 10-12 szem kandírozott piros és zöld cseresznye
  • cukrozott narancshéj vagy aszalt sárgabarack

1. Felolvasztjuk a mézet a vajjal/margarinnal, hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat egyenként felütjük, keverőtálba csúsztatjuk, eldolgozzuk a porcukorral és a citromlével, majd hozzáadjuk a mézes keveréket.

2. A finomlisztet átszitáljuk, összevegyítjük a rozsliszttel, a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel, a borssal és a reszelt citromhéjjal. Több részletben a mézes-tojásos alaphoz adjuk, fakanállal összedolgozzuk (egyelőre lágy, ragacsos masszát kapunk). Folpackkal letakarjuk, és hűtőszekrényben legalább 3 órán vagy egy egész éjszakán át pihentetjük.

3. 3-4 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, csillagformán 8 részre osztjuk, és 4 cm vastag rudakat sodrunk belőlük. Mindegyiket 10 egyenlő darabra vágjuk, lisztes tenyérrel összesen 80 golyót formálunk belőlük, majd 50 golyót (4-5 cm távolságra egymástól, mert sülés közben megnőnek!) 2 tepsire sorakoztatunk.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C). A mandulát tálkába szórjuk. Egy másik tálkában elhabarjuk a tejszínt a tojással, beleforgatjuk a maradék 30 golyót, villával felszedve lecsepegtetjük, majd szelíd rázogatással a mandulába hempergetjük, és tepsikre sorakoztatjuk.

5. Sorra betesszük a tepsiket a sütőbe, és 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük a pogácsákat. Még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni. A mandulás pogácsákat kihűlés után mindjárt „bedobozolhatjuk”.

6. A csupasz pogácskat megdíszítjük: a tortabevonó ét- és a fehér csokoládét két külön lábaskába tördeljük, meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, elkeverünk bennük 2-2 ek. étolajat. A pogácsák felét az étcsokoládéba, a maradékot a fehér csokoládéba mártjuk, rácsra rakosgatjuk őket. Tetejüket cikcakk, illetve rácsvonalban haladva, vékony sugárban meglocsoljuk az ellenkező színű csokoládéval. Cukrozott félcseresznyékkel, narancshéjdarabkákkal vagy aszalt sárgabarackkal díszítjük, és hagyjuk egészen megdermedni. Sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk, hogy finom puhák maradjanak.

Tippek:

– A maradék csokoládébevonót egyéb süteményekhez vagy forró csokoládéital, csokoládéfondü készítéséhez felhasználhatjuk.
– Az egyesek rétegek közé cukrozott narancshéjat/-karikát, aszalt gyümölcsöket szórhatunk, ugyanis ezek nedvességtartalmától még puhábbak és illatosabbak lesznek.
– Amikor nagyobb mennyiségű aprósüteményt sütünk, de nincsen elegendő tepsink, megoldás lehet, ha a tepsivel azonos méretű sütőpapírlapokra sorakoztatjuk a kiszaggatott tésztát. A sütőből kivett váltótepsiben 6-8 percig hagyjuk hűlni a süteményt, aztán sűtőpapírostul nagyobb tálcára csúsztatjuk, majd határozott mozdulattal a helyére húzzuk a sületlen tésztát, és azonnal betesszük a sütőbe.

Italajánlat:

Tea, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 3-12 óra pihentetési idő

Energiatartalom:

67 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-zöldséges
heringsaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Gombás táska

Szerencsegomba
tojásból

Sajtkrémes
mártogató

Majonézes
kínaikel-saláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Csokoládés-
narancsos szív

Almás-gombás
rakott krumpli

Sajtos-sonkás
papucs

Húsos
lilahagymatorta

Sonkakrémes
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: