2017. június 27.
László napja van

Süssünk együtt!

Valódi csemege! Az aszalt gyümölcsök és a méz vagy juharszirup természetes édessége bőségesen elegendő ehhez a különlegesen finom, magas tápértékű, fűszeres gyümölcskenyérhez. Különleges bája, hogy alufóliába csomagolva,
hűvös helyen akár egy hónapig is eláll, sőt a mélyhűtést is pompásan bírja.


Fotó: Hemző Károly

Reform
gyümölcskenyér

Hozzávalók 30-35 szelethez:

  • 150 g mogyoró
  • 100 g tisztított natúr pisztácia
  • 250 g aszalt füge
  • 250 g kimagozott aszalt szilva
  • 250 g aszalt sárgabarack
  • 75 g cukrozott citromhéj
  • 75 g cukrozott narancshéj
  • 250 g mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 2 ek. méz vagy 50 g juharszirup
  • 4 tojás
  • 125 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet só
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • diónyi vaj
A
B
C
D
E
F

1. A mogyorót serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, nyeles fémszűrőbe tesszük, még melegen ledörzsöljük a héját (A), egészben hagyjuk. A pisztáciát 5 percre forró vízbe dobjuk, héját lepattintjuk, konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk.

2. A fügét, a szilvát és a sárgabarackot vékony csíkokra, a cukrozott citrushéjakat és a mazsolát finomra vágjuk. Valamennyit mély tálba szórjuk, meglocsoljuk a rummal (B), lefedjük, 1/2 órát állni hagyjuk.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A mézet fellangyosítjuk, hogy jó híg legyen. A tojásokat kissé felverjük. A lisztet összekeverjük a fahéjjal, a szegfűszeggel, a sóval és a zsemlemorzsával.

4. Az aszaltgyümölcs-keverékhez adjuk a mogyorót, a pisztáciát (C), a mézet és a felvert tojásokat (D). Megszórjuk a lisztkeverékkel (E), és fakanállal jól összedolgozzuk (maszatos-mázgás massza lesz, nem kell megijedni!).

5. Vastagon kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk egy 1,7-1,8 l űrtartalmú, négyszögletes sütőformát, beleszedjük-simítjuk a masszát, és 45-50 percig sütjük – ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával betakarjuk.

6. 10 percig a formában hagyjuk hűlni, azután rácsra borítjuk, és hagyjuk egészen kihűlni. Fogyasztáskor 1/2 cm vékony szeletekre vágjuk, tálra rendezzük, cukrozott cseresznyével, kandírozott narancsszeletkékkel, mézes puszival vagy egyéb karácsonyi finomsággal díszítjük, tetejét megszórhatjuk vaníliás, fahéjas vagy mézeskalácsfűszerrel ízesített porcukorral.
Alufóliába csomagolva tároljuk.

Tippek:

Ha eleve kétszeres mennyiségű alapanyagból készítjük, az egyik gyümölcskenyeret elajándékozhatjuk (biztos siker!) vagy eltehetjük a mélyhűtőbe. 

Italajánlat:

Kávé, tea, likőrfélék, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 15 perc

Energiatartalom:

198 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Karalábé-retek-
alma saláta

Sajtkrémes
mártogató

Sonkás és
sajtos roló

Majonézes
kínaikel-saláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Sajtos-sonkás
papucs

Almás-gombás
rakott krumpli

Almás-zöldséges
heringsaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: