2017. október 19.
Nándor napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták

A túrós tésztának sokszor az a legnagyobb baja, hogy a hideg túrótól és tejföltől kihűl – és úgy nem jó. Még akkor sem, ha valaki éppenséggel édesen-cukrosan szereti, nem pedig pirított szalonnával. Jó trükk, ha a kifőzött tésztát összekeverjük a hozzávalókkal, és a sütőben átforrósítjuk, sőt „rásütünk”, hogy a szalonnakakasoknak-csigáknak is legyen idejük megpirulni.

Fotó: Hemző Károly

Tepsis túrós csusza

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 g+8 vékony szelet füstölt szalonna (bacon)
  • 400 g félzsíros tehéntúró
  • 4 dl tejföl
  • 400 g (száraz) csuszatészta

1. 50 g szalonnát apró kockákra vágunk, megpirítunk. A túrót villával megtörjük-elmorzsoljuk, összekeverjük a tejföllel, ízlés szerint sóval. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.

2. A tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, és nem túl mély sütőedénybe csúsztatjuk. Meglocsoljuk a pörcös szalonnazsírral, hozzáadjuk a tejfölös túrót, és lazán, de alaposan összekeverjük. Tetejét elsimítjuk, csinosan kirakjuk a félbevágott, elnyújtott csigavonalban megtekert szalonnaszeletekkel, és a forró sütőben addig sütjük (kb. 30 perc), amíg a szalonna ropogósra-barnára pirul. Azonnal tálaljuk, mert frissen az igazi! Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Házi készítésű tésztából:
Kész csuszatészta híján 400 g finomlisztet 1 csipet sóval és 4 tojással összegyúrjuk, vékony lapra kinyújtjuk, 10-15 percig szikkadni hagyjuk, végül tojás nagyságú darabokra tépkedjük (ha nem azonnal használjuk fel, a tésztalapot hagyjuk „pöndörödésig" megszáradni, majd szelíden összetördeljük, és vászonzacskóban tároljuk).

Tippek:

Pompás vendégváró, hiszen jó előre, akár 8-12 órával előbb is elkészíthetjük, majd letakarjuk, és sütésig a hűtőszekrényben tartjuk. Az áthűlt tepsis csusza sülési ideje kb. 1 óra (ha cserép- vagy tűzálló tálat használunk, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert a forróban a tál szétrepedhet!)

Változatok:

Készíthetjük sütés nélkül is: a felkockázott szalonnát megpirítjuk, a pörcöt félretesszük, a forró zsírban elkeverjük a tejföl felét. Beleforgatjuk a kifőtt tésztát, megszórjuk a túró felével, kissé átforrósítjuk, majd előmelegített tálra csúsztatjuk. Megöntözzük a maradék tejföllel, megszórjuk a maradék túróval, végül a szalonnapörccel, és azonnal tálaljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

743 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 17 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 17 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Magyaros
töltött paprika

Körözöttel töltött paprika

Sertéscsülök
pékné módra

Temesvári sertésborda
zöldbabcsokorral

Hagymás rostélyos

Töltött káposzta

Diós-mákos bejgli

Libatepertő és
hideg libamáj

Szilvásgombóc

Hideg meggyleves

Hegyaljai szőlős
rakott tészta

Rakott makaróni
bolognai módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: