2017. június 27.
László napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes tésztadesszertek


Fotó: Hemző Károly

Mákos-almás
máglyarakás

Hozzávalók 8 kockához:

  • 100 g puha mazsola
  • 4 ek. rum
  • 8 császárzsemle vagy vajaskifli
  • 7 dl tej
  • 1 (bio)citrom héja
  • 1 vaníliarúd
  • 4 tojás
  • 80 g kristálycukor
  • 1+2 ek. vaj/margarin
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 4 savanykás alma
  • 120 g darált mák
  • 50+50 g porcukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 2 ek. baracklekvár

1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal. A zsemléket ujjnyi vastagon felszeleteljük, mélyebb tálba szórjuk. A tejet felforraljuk 3 ujjnyi citromhéjjal, a felhasított vaníliarúddal és a belőle kikapargatott péppel. A tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat habosra keverjük a kristálycukorral, majd apránként hozzászűrjük a tejet, folyamatosan keverve összeforrósítjuk (nem szabad felforrnia, mert kicsapódik a tojás!), a zsemlére öntjük és 15-20 percig állni hagyjuk.

2. Vajjal/margarinnal kikenünk és zsemlemorzsával meghintünk egy négyszögletes sütőtálat vagy kisebb tepsit. Az almákat meghámozzuk. A mákot összekeverjük 50 g porcukorral és a fahéjjal. A krémesre puhult zsemle felét a tálba terítjük, megszórjuk a mák felével és a rumos mazsolával, majd egyenesen a tetejére gyaluljuk az almákat. Megszórjuk a maradék mákkal, betakarjuk a maradék zsemlével, és a tetejére tördeljük a maradék vajat/margarint. 200 °C-os sütőben ropogósra sütjük (30 perc).

3. A tojásfehérjéket előbb 1 csipet sóval, majd 50 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. Lazán beleforgatjuk a baracklekvárt, a rakottas tetejére kócosítjuk, és további 10 percig sütjük. Langymelegen, nagyobb kockákra vágva tálaljuk. Felforrósított gyümölcsdzsemet, almás-meggyes kompótot kínálhatunk hozzá, de anélkül is nagyon finom!

Fontos:

Ha előzőleg zsiradék vagy zsiradékot tartalmazó anyag, pl. tojássárgák kikeverésére használtuk a habverőt, gondosan el kell mosni mielőtt a fehérjék felveréséhez kezdenénk, mert ha a legcsekélyebb zsiradék is maradt rajta, egyszerüen nem verődik fel a hab!

Változatok:

Készíthetjük
– alma helyett alaposan lecsepegtetett, kimagozott, illetve felaprózott, karakteres ízű befőttekből is (meggy, barackfélék, szilva stb.);
– mák helyett darált dióval;
– tej helyett 2 dl vízzel higított 5 dl félédes borral is.

Megjegyzések:

Nyugodtan adhatjuk gyereknek is, hiszen a rumban lévő alkohol sütés közben elillan, csak finom aromája marad meg!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

510 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-hagymás
céklasaláta

Bécsi
krumplisaláta

Csirkés
Waldorf-saláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Körtés-diós
zellersaláta

Waldorf-saláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Tonhalas
krumplisaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Sonkás táska
és stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: